line
ondertussen bij de buren-75

Ondertussen in het buitenland

donderdag 24 december 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Sigaretten in Australië mogelijk alleen nog op recept / British American Tobacco en Imperial hebben geprofiteerd van kinderarbeid / F1 wil minder verkeersdoden, maar verdient aan tabaksdoden / 23,6 procent Amerikaanse middelbare scholieren heeft tabaksproduct gebruikt / Canada stelt maximum nicotinegehalte voor e-sigaretten in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.           

Australië: Sigaretten mogelijk alleen nog op recept
Australië overweegt de wet zo aan te passen dat sigaretten alleen nog maar op recept mogen worden verkocht. De beroemde antirookprofessor Simon Chapman van de University of Sydney stelt dat tabak daarmee in één keer van de markt wordt gehaald. “Er is geen medisch voordeel van het roken van tabak, dus zal geen dokter sigaretten voorschrijven.”
Lees meer bij Simplemost

Mondiaal: British American Tobacco en Imperial hebben geprofiteerd van kinderarbeid
Advocatenkantoor Leigh heeft een rechtszaak aangespannen tegen British American Tobacco (BAT) en Imperial Brands, twee van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld. Uit een onderzoek van The Guardian is namelijk gebleken dat er in de productieketen van beide tabaksfabrikanten gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. De fabrikanten die tezamen een jaaromzet van 13,6 miljard euro hadden, profiteren van die arbeid. Leigh wil dat ten minste 7.020 kinderen en volwassenen gecompenseerd worden voor het arbeidsmisbruik.
Lees meer in The Guardian 

Mondiaal: F1 wil minder verkeersdoden, maar verdient aan tabaksdoden
De formule 1 is een campagne gestart waarbij ze oproept om beter op voetgangers te letten, zodat er minder verkeersdoden zullen zijn. Maar diezelfde F1 heeft er geen problemen mee om sponsorgeld van de tabaksindustrie aan te nemen en reclame op haar auto’s te plaatsen. Als mensen overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik maakt dat de F1 blijkbaar niet uit.
Lees meer bij STOP

Verenigde Staten: 23,6 procent middelbare scholieren heeft tabaksproduct gebruikt
Uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Precention (CDC) blijkt dat 23,6 procent van de High School-scholieren en 6,7 procent van de Middle School-scholieren in 2020 een tabaksproduct heeft gebruikt. Het gaat voornamelijk om e-sigaretten (die ook tot tabaksproducten worden gerekend, omdat ze nicotine bevatten), waar deze jongeren druk mee blijven experimenteren.
Lees meer bij de CDC 

Canada: Overheid stelt maximum nicotinegehalte voor e-sigaretten in
Er mag voortaan maximaal 20 mg/ml aan nicotine in e-sigaretvloeistof zitten. Dat heeft de Canadese overheid bepaald. De regel is ingesteld om jongeren te beschermen tegen het gebruik van deze sigaretten en aan hogere doses nicotine gewend te raken. In Canada bevatten sommige e-sigaretmerken (zoals Juul en Vuse) soms wel tussen de 57 en 59 mg/ml nicotine.
Lees meer bij Newswire

tags:  Formule 1 | e-liquids | nicotinereductie | jeugdrokers | rookverbod | kinderarbeid