line
ondertussen bij de buren-71

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 december 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: De tabaksindustrie probeert Californisch mentholverbod te stoppen / Door Brexit ontstaat er een nieuwe kans voor Groot-Brittannië om roken tegen te gaan / Uruguayaanse president Tabaré Vázquez, strijder tegen tabak, is overleden / Brussel verbiedt roken op Grote Markt / San Francisco verbiedt roken in appartementencomplexen / Aantal rokers Georgië gedaald.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: De tabaksindustrie probeert Californisch mentholverbod te stoppen
De California Coalition for Fairness (CCF), een frontgroep van de tabaksindustrie die wordt gesubsidieerd door R.J. Reynolds Tobacco Company, Philip Morris USA en ITG Brands probeert een mentholverbod in Californië tegen te houden. Het verbod moet op 1 januari ingaan. Om een referendum over het verbod te krijgen, moet er een petitie met ten minste 623.212 handtekeningen ingediend worden. CCF heeft een miljoen handtekeningen opgehaald die nu op echtheid gecontroleerd moeten worden.
Lees meer bij The Sacramento Bee

Groot-Brittannië: Door Brexit ontstaat er een nieuwe kans om roken tegen te gaan
Uit een onderzoek van de University of Bath blijkt dat de Brexit de Britse overheid nieuwe kansen biedt om roken verder te ontmoedigen. Doordat Groot-Brittannië zich niet meer naar Europese richtlijnen hoeft te voegen, kan het sneller en besluitvaardiger ingrijpen om roken tegen te gaan.
Lees meer in Medical Xpress

Uruguay: President Tabaré Vázquez, strijder tegen tabak, is overleden
Tabaré Vázquez, voormalig leider van Uruguay en grote strijder tegen de tabaksindustrie is op tachtigjarige leeftijd overleden. Vázquez won een internationaal zeer belangrijke zaak tegen de tabaksindustrie, waardoor hij de gezondheid van zijn inwoners beter kon beschermen.
Lees meer bij Bloomberg

België: Brussel verbiedt roken op Grote Markt
Brussel verbiedt eten, drinken en roken op de Grote Markt om ervoor te zorgen dat bezoekers daar te allen tijde een masker dragen tegen de verspreiding van het coronavirus. Afgelopen week was het heel druk op de Grote Markt vanwege de onthulling van de kerstboom.
Lees meer bij The Brussels Times

Verenigde Staten: San Francisco verbiedt roken in appartementencomplexen
In appartementencomplexen in San Francisco is het voortaan verboden om te roken en te dampen. Daarmee moeten niet-rokende bewoners van de complexen beschermd worden tegen de gevaren van meeroken. Er zijn 63 andere steden en regio’s in Californië die eenzelfde verbod hebben ingesteld.
Lees meer bij The Daily Mail

Georgië: Aantal rokers gedaald
Het aantal rokers in Georgië is in vier jaar tijd van 31 naar 28 procent gedaald. Ook roken er nu minder adolescenten. Meer dan 86 procent van de bevolking is voor een rookverbod in taxi’s. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Lees meer bij Agenda

tags:  mentholban | #QuitforCovid | Brexit | longkanker | rookverbod