line
ondertussen bij de buren-63

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 november 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse marine verbiedt roken / België verhoogt accijns op tabak / Britse jongeren hebben nicotinepleisters voorgeschreven gekregen / Rookverbod ingevoerd in het oosten van Turkije / British American Tobacco koopt Dryft / Britse branchevereniging van e-sigaretindustrie vraagt om uitzondering / Noord-Korea voert rookverbod in openbare ruimte in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Marine verbiedt roken
Marinepersoneel mag vanaf januari 2021 niet meer aan boord van schepen van de Royal Navy roken. Naar verwachting wordt er een compleet rookverbod ingevoerd voor alle onderdelen van Defensie per 2022. De reden is dat roken de prestaties van de militairen negatief beïnvloedt.
Lees meer bij The Mail on Sunday

België: Regering verhoogt accijns op tabak
De Belgische overheid verhoogt volgend jaar de accijnzen op tabak. De prijs van een pakje sigaretten van twintig stuks wordt 70 cent duurder en zal van 6,80 euro naar 7,50 euro gaan. Een pakje shag van 50 gram gaat in 2021 van 9,70 naar 11,17 euro.
Lees meer in De Standaard

Groot-Brittannië: Jongeren hebben nicotinepleisters voorgeschreven gekregen
Britse jongeren hebben op doktersrecept nicotinepleisters gekregen om ze te helpen om te stoppen met roken. Artsen hebben in 2019 volgens de National Health Service (NHS) zo’n tweeduizend keer nicotinepleisters voorgeschreven aan jongeren onder de 18 jaar. Sommigen waren zelfs pas 11 jaar oud. Het is onduidelijk wat het effect is geweest.
Lees meer in The Sun

Turkije: Rookverbod ingevoerd in het oosten
In de provincie Mus, in het oosten van Turkije, is een rookverbod ingevoerd in de openbare ruimte. Hiermee hoopt de overheid de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Wie op straat, in parken en op pleinen rookt, kan een boete krijgen. Andere Turkse provincies hebben eerder eenzelfde maatregel ingevoerd.
Lees meer bij Haberler

Verenigde Staten: British American Tobacco koopt Dryft
British American Tobacco (BAT) heeft het Amerikaanse Dryft Sciences opgekocht. Dit bedrijf maakt nicotine pouches. Daarmee heeft BAT een extra product aan haar assortiment toegevoegd: ‘snus’, nicotine in kleine zakjes die onder de bovenlip gestopt worden. Hoeveel BAT voor Dryft heeft betaald is niet bekendgemaakt.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Branchevereniging van e-sigaretindustrie vraagt om uitzondering
De UK Vaping Industry Association (UKVIA), de branchevereniging van de e-sigaretindustrie, heeft Britse ministers aangeschreven met het verzoek dampwinkels als essentiële winkels aan te merken, zodat ze niet dicht hoeven tijdens de lockdown die is ingesteld om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Lees meer bij Talking Retail

Noord-Korea: Regering voert rookverbod in openbare ruimte in
De ‘Opperste Volksvergadering’ in Noord-Korea heeft een rookverbod ingesteld. Doel van het verbod is de gezondheid van de Noord-Koreanen beter te beschermen. Roken in de openbare ruimte is voortaan verboden en er worden strengere controles ingevoerd op de productie en verkoop van tabaksproducten.
Lees meer in het AD

tags:  coronacrisis | snus | nicotine | accijnsverhoging | BAT | rookverbod