line
ondertussen bij de buren-57

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 oktober 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse kankerpatiënten zijn gebaat bij telefonische rookstophulp / Aziatische jongeren roken door blootstelling aan tabaksproducten / Aantal tabaksfabrieken in Iran flink toegenomen / Campagne roept op tot smaakjesverbod tabaksproducten in Washington D.C. / Accijns op Ierse sigaretten omhoog / JTI helpt boeren in Filipijnen en koopt invloed.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Kankerpatiënten zijn gebaat bij telefonische rookstophulp
Uit een onderzoek van het Massachusetts General Hospital, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA, blijkt dat kankerpatiënten die roken gebaat zijn bij een rookstopbehandeling als ze daar telefonische hulpverlening bij krijgen. Het ging om vier telefoontjes per week gedurende een maand, waarbij gedragstherapie alsook tips om te kunnen stoppen met roken werden gegeven. Uiteindelijk bleek 34,5 procent van de rokers het stoppen op deze manier vol te houden. Normaal gesproken lukt het 10 procent van de rokers maar om te stoppen.
Lees meer bij Medical Xpress

Azië: Jongeren roken door blootstelling aan tabaksproducten
Uit onderzoek van de University of York blijkt dat jongeren in het zuiden van Azië gaan roken omdat zij aan tabak worden blootgesteld middels reclamecampagnes (op tv en online), doordat ze gratis tabaksproducten krijgen aangeboden en doordat ze mensen zien roken in de openbare ruimte. Dat blijkt uit een analyse van een enquête onder 24.000 adolescenten uit Bangladesh, India, Pakistan en Sri-Lanka.
Lees meer bij Medical Xpress

Iran: Aantal tabaksfabrieken flink toegenomen
Het aantal tabaksfabrieken in Iran is flink toegenomen. In 2015 waren er nog zeven bedrijven die 29 miljard sigaretten produceerden. Inmiddels zijn dat er 23 en produceren ze jaarlijks 55 miljard sigaretten. British American Tobacco en Japan Tobacco International zijn samen verantwoordelijk voor 60 procent van de productie en hebben de meeste fabrieken in handen.
Lees meer bij The Financial Tribune

Verenigde Staten: Campagne roept op tot smaakjesverbod tabaksproducten
Meer dan zeventig organisaties die zich richten op een gezonder leven roepen samen de overheid van Washington D.C. op om nicotineproducten met lekkere smaakjes te verbieden. Ze hopen daarmee het aantal jongeren dat met nicotineproducten experimenteert te verminderen.
Lees meer bij WTOP

Ierland: Accijns op sigaretten omhoog
De Ierse regering heeft bekendgemaakt de accijns op een pakje van twintig sigaretten met 50 eurocent te verhogen naar 14 euro. De prijsverhoging gaat in 2021 in en wordt ingevoerd om roken verder te ontmoedigen.
Lees meer bij The Irish Mirror

Filipijnen: JTI helpt boeren en koopt invloed
Japan Tobacco International (JTI) heeft extra tabak afgenomen van tabaksboeren die zijn getroffen door de coronacrisis en heeft dat ingezet om een wit voetje te halen bij de Filipijnse overheid. JTI zegt er alles aan te zullen doen om het land te helpen.
Lees meer bij ABS-CBN

tags:  rookstophulp | coronacrisis | smaakstoffen | accijns, tabak | jongeren