line
ondertussen bij de buren-51

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 oktober 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Ieder jaar 2 miljoen doden door tabak-gerelateerde hart- en vaatziekten / Tabaksfabrikanten fêteerden Australische tabaksverkopers om reclame / Tabaksindustrie heeft beleid van Nigeriaanse overheid beïnvloed / E-sigaretten in Australië voortaan alleen op doktersvoorschrift / Rookverbod voor ouders langs sportvelden in Wales.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Ieder jaar 2 miljoen doden door tabak-gerelateerde hart- en vaatziekten
Uit nieuw onderzoek van de University of Newcastle Australia in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de World Heart Federation blijkt dat er ieder jaar 1,9 miljoen mensen overlijden aan de hart- en vaatziekten die toe te schrijven zijn aan tabaksgebruik. Dat betekent ook dat één op de vijf doden ten gevolge van hart- en vaatziekten aan roken te wijten is.
Lees meer bij de WHO

Australië: Tabaksfabrikanten fêteerden tabaksverkopers om reclame
Tabaksfabrikanten hebben Australische verkopers van tabaksproducten gefêteerd met cadeaus, reisjes, tickets voor sportevenementen en ook geldbedragen, in ruil voor een goede plek voor hun producten in de winkelschappen. Ook vroegen ze de verkopers hun producten aan te prijzen bij klanten.
Lees meer bij The Guardian

Nigeria: Tabaksindustrie heeft overheidsbeleid beïnvloed
Uit onderzoek van de Nigeria Tobacco Control Alliance en de organisatie Corporate Accountability and Public Participation Africa blijkt dat de tabaksindustrie invloed heeft gehad op het beleid van de overheid en daarmee antirookmaatregelen heeft kunnen afzwakken. Dit gaat in tegen het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Lees meer bij The Guardian

Australië: E-sigaretten voortaan alleen op doktersvoorschrift
Om e-sigaretten aan te kunnen schaffen moeten Australiërs daarvoor eerst naar de dokter voor een recept. E-sigaretten zijn ook niet meer in gewone winkels te koop, maar alleen nog in de apotheek.
Lees meer bij de Daily Mail

Wales: Rookverbod voor ouders langs sportvelden
De overheid van Wales heeft besloten een rookverbod in te stellen langs sportvelden. Ouders die hun kinderen aanmoedigen, mogen geen sigaretten meer opsteken. Het verbod is ingesteld om roken te denormaliseren.
Lees meer bij The Guardian

tags:  vaatziekten | tabaksreclame | WHO | e-sigaret | rookverbod | antirookbeleid