line
ondertussen bij de buren-43

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 september 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie blijft marketing op Britse kinderen richten / Californië stemt in met verbod op smaaktabak / Oproep aan Ghanese overheid om tabaksindustrie van coronabestrijding weg te houden / Met cigarillo’s omzeilt tabaksindustrie Britse antirookwetgeving / Rookverbod in openbare ruimte Mallorca vanwege coronavirus / Brits pensioenfonds Nest eerder rookvrij dan gedacht / Pakje sigaretten in Australië kost nu 35 dollar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie blijft marketing op kinderen richten
Uit onderzoek van The Advertising Standards Authority (ASA) blijkt dat er op 34 websites en vijf YouTube-kanalen die zich op jongeren richten in totaal 156 advertenties zijn geplaatst voor gokken, tabak en alcohol. Er geldt een reclameverbod voor dit soort reclames. De ASA zegt strenger te gaan monitoren.
Lees meer bij City AM

Californië: Overheid stemt in met verbod op smaaktabak
De California Assembly heeft ingestemd met een verbod op tabaksproducten met lekkere smaakjes. Het verbod is ingesteld om roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. De tabaksindustrie probeerde het verbod te voorkomen door allerlei advertenties te plaatsen waarin ze stelde dat het smaakjesverbod een politiek slechte beslissing was.
Lees meer bij The Los Angeles Times

Ghana: Oproep aan overheid om tabaksindustrie van coronabestrijding weg te houden
The Institute of Leadership and Development (INSLA) heeft de Ghanese overheid opgeroepen om geen hulp van de tabaksindustrie te accepteren bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Het heeft de overheid ook opgeroepen om een tijdelijk verbod in te stellen op de verkoop van tabaksproducten. Rokers lopen een verhoogde kans op heftigere symptomen als ze Covid-19 krijgen.
Lees meer bij Ghana News Headlines

Groot-Brittannië: Met cigarillo’s omzeilt tabaksindustrie antirookwetgeving
Een onderzoeksgroep van de University of Bath schrijft in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control dat de tabaksindustrie met cigarillo’s, op sigaretten lijkende sigaartjes, antirookwetgeving omzeilt. Voor cigarillo’s geldt nog niet zulke strenge regelgeving als voor sigaretten, ook geldt er een ander accijnstarief. Dat maakt cigarillo’s aantrekkelijk voor rokers terwijl ze zeer schadelijk voor de gezondheid zijn.
Lees meer bij Medical Xpress

Mallorca: Rookverbod in openbare ruimte vanwege coronavirus
Per 28 augustus is het op de Ballearen, waar Mallorca deel van uitmaakt, verboden om op straat, op het strand, op terrassen, in parken en andere openbare plekken te roken. De maatregel moet eraan bijdragen dat het coronavirus zich minder makkelijk verspreid. Overtreders van het verbod moeten 100 euro betalen.
Lees meer bij Majorca Daily Bulletin

Groot-Brittannië: Pensioenfonds Nest eerder rookvrij dan gedacht
Pensioenfonds Nest had zichzelf nog een jaar extra tijd gegeven om van zijn tabaksinvesteringen af te komen, maar kan nu al melden dat de laatste 40 miljoen pond aan investeringen van de hand zijn gedaan. Nest wilde stoppen met tabak omdat ’t het niet meer als goede investering zag.
Lees meer bij Professional Pensions

Australië: Pakje sigaretten kost nu 35 dollar
Na een nieuwe accijnsverhoging van 12,5 procent is de prijs van een pakje sigaretten in Australië nu minstens 35 dollar geworden (omgerekend 21,50 euro). Tabak is daarmee wereldwijd het duurst in Australië. De maatregel moet roken verder ontmoedigen.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  cigarillos | smaakjesverbod | corona | jeugd | accijnsverhoging | rookverbod