line
ondertussen bij de buren-31

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 juli 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een miljoen Britse rokers gestopt door corona / JTI’s vervangende mentholmerken nemen 5 procent van de Ierse markt in / Tabakslobby probeert alsnog Zuid-Afrikaans tabaksverbod aan te vechten / Voormalig minister Volksgezondheid Noord-Ierland wil rookverbod op terrassen / Essentra schikt rechtszaak met VS over exportfraude tabaksfilters. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Een miljoen rokers gestopt door corona
Uit een enquête van antirook-organisatie Action on Smoking and Health (ASH) is gebleken dat een miljoen Britten zijn gestopt met roken door de coronacrisis. Daarnaast is uit onderzoek van de University College London gebleken dat meer mensen dit jaar (tot juni) hebben geprobeerd te stoppen met roken dan ieder vorig jaar tot 2007 (toen dit onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd). Roken vergroot het risico op ernstige Covid-symptomen.
Lees meer bij de BBC

Ierland: JTI’s vervangende mentholmerken nemen 5 procent van de markt in
Japan International Tobacco (JTI) heeft vervangende merken op de markt gebracht waarmee ze mogelijk het mentholverbod omzeilen. Vorige week werd er een onderzoek aangekondigd nadat rokers meldden dat de vervangende merken alsnog naar menthol smaakten, terwijl dat juist niet meer mocht. Het verbod is ingesteld om roken verder te ontmoedigen. Inmiddels is gebleken dat sinds het verbod in mei is ingegaan, deze JTI-merken maar liefst 5 procent van de markt hebben ingenomen en daarmee een enorme winst hebben opgeleverd.
Lees meer bij Irish Times

Zuid-Afrika: Tabakslobby probeert alsnog tabaksverbod aan te vechten
Hoewel het hooggerechtshof van Pretoria al een uitspraak heeft gedaan en het verbod op de verkoop van tabak sinds het begin van de coronacrisis in stand heeft gehouden, is de tabakslobbygroep Fair Trade Independent Tobacco Association toch nog aan het onderzoeken of een beroep mogelijk is. Daartoe heeft ze een verzoek ingediend bij het hooggerechtshof. De Zuid-Afrikaanse staat heeft erop gereageerd en stelt dat de tabakslobby alleen maar bezig is met de financiële consequenties van het verbod en niets anders.
Lees meer bij News24

Noord-Ierland: Voormalig minister Volksgezondheid wil rookverbod op terrassen
Jim Wells, de voormalig minister van Volksgezondheid in Noord-Ierland, heeft zich in het openbaar uitgesproken over hoeveel er gerookt wordt op de terrassen van pubs en restaurants. Hij stelt dat er een rookverbod op terrassen zou moeten komen om de volksgezondheid verder te beschermen en meeroken te voorkomen.
Lees meer bij Belfast Telegraph

Emiraten: Essentra schikt rechtszaak met VS over exportfraude tabak
Essentra, een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bedrijf dat tabaksverpakkingen en ook -filters maakt, heeft een rechtszaak voor ruim zes ton geschikt met de Verenigde Staten. Twee medewerkers van Essentra hebben een frauduleuze deal uitgevoerd en sigarettenfilters naar Noord-Korea verscheept die via dubieuze frontmaatschappijen in China en andere landen en ook via Amerikaanse banken werden betaald.
Lees meer in Morningstar

tags:  terrassen | coronacrisis | verkoopverbod | mentholban | #QuitforCovid | fraude | rookverbod