line
ondertussen bij de buren-25

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 juli 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Hoe komt het dat in Jordanië de meeste rokers ter wereld zijn? / Gezondheidsschade van verschillende nicotinehoudende middelen in kaart gebracht / Rookstopwaarschuwingen werken het beste als ze over kinderen gaan / Hooggerechtshof Zuid-Afrika houdt verbod tabaksverkoop in stand / Amerikaanse FDA zet in op verplichte afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen / Plain packaging per 1 juli verplicht in Singapore.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Jordanië: Hoe komt het dat hier de meeste rokers ter wereld zijn?
Jordanië heeft de hoogste rookprevalentie ter wereld: ruim 8 op de 10 mannen rookt. Twee correspondenten gingen op onderzoek uit om te begrijpen waar dat enorme aantal vandaan komt en ontdekten dat tabaksmultinationals een grote vinger in de pap hebben bij de overheid. Tabak zorgt voor veel banen in Jordanië en de overheid is voor 18 procent van haar inkomsten afhankelijk van accijns. Het gevolg is wel dat 1 op de 8 doden in Jordanië te wijten is aan tabaksgebruik.
Lees meer bij The Guardian of beluister de bijbehorende podcast.

Mondiaal: Gezondheidsschade van verschillende nicotinehoudende middelen in kaart gebracht
Of het nou het roken van gewone sigaretten, het dampen van e-sigaretten of het gebruik van waterpijpen is, het zorgt ervoor dat aderen beschadigd raken, dat er ontstekingen optreden en dat DNA wordt beschadigd. Dit leidt tot een keur aan gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het European Heart Journal.
Lees meer bij Medical Xpress.

Mondiaal: Rookstopwaarschuwingen werken het beste als ze over kinderen gaan
Uit nieuw onderzoek van de University of Pennsylvania Perelman School of Medicine te Philadelphia blijkt dat ouders het snelst een rookstopbehandeling overwegen als ze een gezondheidswaarschuwing onder ogen krijgen die zich op kinderen richt. Als in die boodschappen staat wat de impact van roken op kinderen is, zullen de ouders sneller willen stoppen.
Lees meer bij Medical Xpress.

Zuid-Afrika: Hooggerechtshof houdt verbod tabaksverkoop in stand
Het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof heeft besloten dat het verbod dat de overheid heeft ingesteld op de verkoop van tabaksproducten in stand gehouden moet worden. Het verbod is ingesteld sinds de lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tabaksmultinational British American Tobacco vocht het verbod aan en claimde dat tabak een essentieel product is en daardoor verkocht moet blijven worden. Maar de rechtbank oordeelde anders omdat sigaretten verslavend zijn en daarmee juist niet essentieel.
Lees meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: FDA zet in op verplichte afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft voorbereidingen getroffen voor het verplicht stellen van afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen. De plaatjes moeten roken verder ontmoedigen. Er is eerst een publieke consultatieronde geopend. Tot 15 oktober kunnen mensen reageren.
Lees meer bij The Toledo Blade

Singapore: Plain packaging per 1 juli verplicht
De overheid van Singapore heeft plain packaging, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten, per 1 juli verplicht gesteld. Ook moeten gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes groter op de pakjes komen te staan. De overheid wil daarmee roken verder ontmoedigen.
Lees meer bij Channel News Asia

tags:  internetconsultatie | stoppen met roken | tabaksdoden | plain packaging | nicotine | rechtszaak