line
ondertussen bij de buren-15

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 mei 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Brits onderzoek: Roken vergroot de kans op oplopen corona / Imperial gaat aandeelhouders een derde minder uitbetalen door coronacrisis / Gebruik alternatieve tabaksproducten populair onder Japanse adolescenten / Huurders Los Angeles willen rookverbod in wooncomplexen / Per 20 mei zitten er identificatiecodes op Britse tabaksverpakkingen / New York verbiedt e-sigaretten met smaakjes.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Roken vergroot de kans op oplopen corona
Uit een nieuw onderzoek van het Imperial College London blijkt dat rokers een grotere kans lopen op het krijgen van corona. De onderzoekers hadden de beschikking over de data die 2,4 miljoen Britten invulden in een app voor het registreren van coronasymptomen. Rokers liepen 14 procent meer kans op Covid-19. Voor 50 procent betekende het ook dat de ziekte heftiger verliep.
Lees meer bij The Mail on Sunday

Mondiaal: Imperial gaat aandeelhouders een derde minder uitbetalen door coronacrisis
Imperial Brands, een van de vier grote tabaksmultinationals, heeft bekendgemaakt dat het minder winst kan uitkeren aan aandeelhouders ten gevolge van de coronacrisis. Uiteindelijk zal er een derde minder worden uitgekeerd.
Lees meer bij The Telegraph

Japan: Gebruik alternatieve tabaksproducten populair onder adolescenten
Het gebruik van alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten en heat-not-burn-sigaretten is populair onder Japanse adolescenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Tottori University. Adolescenten zeggen vooral nieuwsoortige tabaksproducten uit te willen proberen en gebruiken. Daarnaast is duaal gebruik ook veelvoorkomend.
Lees meer bij BMC Public Health

Verenigde Staten: Huurders Los Angeles willen rookverbod in wooncomplexen
Negen van tien inwoners van Los Angeles die een appartement huren, zijn voor een rookverbod in de wooncomplexen waar ze wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de UCLA Center for Health Policy Research. De huurders zeggen vaak last te hebben van meeroken en daar op deze manier aan te willen ontkomen. 92 procent van de huurbazen ziet zo’n rookverbod ook zitten.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Per 20 mei zitten er identificatiecodes op tabaksverpakkingen
Sinds 20 mei zitten er identificatiecodes op tabaksverpakkingen, waardoor te herleiden valt waar de pakjes zijn gemaakt. De codes zijn onderdeel van een verplicht Track & Trace-systeem. Ze moeten illegale handel van tabak helpen tegengaan. Als deze pakjes in het illegale circuit worden teruggevonden, kan achterhaald worden waar ze zijn gemaakt en waar ze uit de productie- en vervoersketen zijn verdwenen.
Lees meer bij Convenience Stores 

Verenigde Staten: New York verbiedt e-sigaretten met smaakjes
De staat New York heeft een verbod uitgevaardigd op de verkoop van e-sigaretten met lekkere smaakjes om te voorkomen dat jongeren daarmee gaan experimenteren. Ook is de verkoop van tabaksproducten bij drogisterijen verboden.
Lees meer bij Syracuse

tags:  coronacrisis | corona | smaakstoffen | meeroken | tabaksaandeel | e-sigaret | rookverbod