line
ondertussen bij de buren-10

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 mei 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT laat rechtszaak tegen Zuid-Afrikaanse overheid vallen / Juul krimpt in en verplaatst hoofdkantoor Verenigde Staten / Cypriotische arts waarschuwt: ‘Rokers lopen extra risico heftiger verloop Covid-19’ / Deze maand gaan nieuwe Britse antirookmaatregelen gelden / 25 Indiase staten verbieden rookloze tabak en spugen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Zuid-Afrika: BAT laat rechtszaak tegen de staat vallen
British American Tobacco (BAT), een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft een rechtszaak die ze tegen de Zuid-Afrikaanse overheid had aangespannen, ingetrokken. De overheid had een verbod op de verkoop van sigaretten ingesteld tijdens de corona-lockdown. De tabaksfabrikant heeft gezegd liever in gesprek te gaan met de overheid dan via de rechter zijn gelijk te halen. Of de overheid in gesprek wil is niet duidelijk. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft het wereldwijde antirookverdrag FCTC getekend waarin staat dat de industrie op afstand gehouden moet worden als er antirookbeleid wordt gemaakt.
Lees meer bij Bloomberg

Verenigde Staten: Juul krimpt in en verplaatst hoofdkantoor
E-sigaretfabrikant Juul, de marktleider in de Verenigde Staten, heeft aangekondigd zijn hoofdkantoor van San Francisco naar Washington D.C. te verplaatsen. Juul is van plan 950 mensen te ontslaan. De maatregelen zijn genomen omdat de verkoop van Juul tegenvalt, onder meer door de coronapandemie en nieuwe antirookmaatregelen van de overheid.
Lees meer bij SF Chronicle

Cyprus: ‘Rokers lopen extra risico heftiger verloop Covid-19’
Dokter Marios Loizou heeft gewaarschuwd voor de Franse studie waaruit zou blijken dat rokers geen extra risico lopen bij het coronavirus. Die studie is de wereld overgegaan en door rokers omarmd, hoewel de WHO juist waarschuwt dat rokers extra risico lopen op een heftiger verloop van Covid-19. Loizou, die de dagelijkse overheidsbriefings over het virus doet, stelt dat uit Amerikaans onderzoek alweer het tegendeel van het Franse is gebleken en dat rokers dus wel degelijk extra risico lopen.
Lees meer in The Cyprus Mail

Groot-Brittannië: Deze maand gaan nieuwe antirookmaatregelen gelden
Deze maand worden een aantal grote nieuwe antirookmaatregelen ingevoerd in Groot-Brittannië. Zo wordt er een belastingverhoging ingevoerd en worden rookverboden uitgebreid. Per 20 mei mogen er geen mentholsigaretten meer verkocht worden en worden shag en dunne sigaretten verbannen uit tabakswinkels.
Lees meer bij My London

India: 25 staten verbieden rookloze tabak en spugen
Vijfentwintig Indiase staten hebben het gebruik van rookloze tabak (vaak kauwtabak) verboden. Ook mag er (na gebruik van die tabak) niet meer op straat gespuwd worden. Dit om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan.
Lees meer bij de Deccan Herald

tags:  mentholban | Covid-19 | Juul | BAT | antirookbeleid