line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 maart 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT stiekem doorgegaan met jongerenreclame e-sigaretten / Politicus in Wales nam cadeaus aan van tabaksindustrie / Amerikaanse jongeren weten niet wat ze inhaleren als ze dampen / Mensen die stoppen met roken voor maagverkleining, beginnen weer / Accijns op Britse sigaretten met 2 procent verhoogd / Shisha met smaakjes schadelijker dan ‘normale’ shisha.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie 

Mondiaal: BAT stiekem doorgegaan met jongerenreclame e-sigaretten
Nadat British American Tobacco (BAT) door de Britse reclameautoriteit op de vingers was getikt omdat het op social media reclame maakte voor het gebruik van e-sigaretten met jonge modellen en influencers, beloofde BAT beterschap. Maar nu blijkt volgens experts dat de tabaksfabrikant gewoon met dit soort marketing is doorgegaan. Veel van de advertenties worden vanuit het account van Glo (het e-sigarettenmerk van BAT) in Polen en Roemenië op social media verspreid en kunnen over de hele wereld gezien worden. Ook gebruikt BAT verschillende hashtags als #vypefriends, #vypelife en #teretoaprobarlo, dat Spaans is voor ‘ik daag je uit om het te proberen’.
Lees meer in The Guardian

Wales: Politicus nam cadeaus aan van tabaksindustrie
Uit een onderzoek naar de verkiezingscampagne van de conservatieve politicus Alun Cairns uit Wales blijkt dat hij verschillende keren cadeaus van Japan Tobacco International heeft aangenomen. Het gaat om meerdere tickets voor de Chelsea Flower Show ter waarde van 2200 pond en 1404 pond (omgerekend 2420 en 1545 euro). Cairns stemde tegen een wetsvoorstel waarmee plain packaging mogelijk werd gemaakt en waarmee ook een verbod op de verkoop van tabak en e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar werd ingesteld.
Lees meer bij Wales Online

Verenigde Staten: Jongeren weten niet wat ze inhaleren als ze dampen
Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat jongeren niet goed weten wat ze inhaleren als ze e-sigaretten gebruiken. Er zou duidelijker op labels moeten komen te staan wat er in de e-liquids zit. Ze zijn zich niet bewust van de hoeveelheid nicotine die ze binnenkrijgen, noch van de verschillen tussen de diverse merken.
Lees meer op de website van Stanford

Mondiaal: Mensen die stoppen met roken voor maagverkleining, beginnen weer
Uit nieuw onderzoek van UT Health San Antonio onder 1770 mensen die operatief een maagband hebben laten aanleggen om af te kunnen vallen, blijkt dat één op de zeven voor de operatie rookte en met deze verslaving wist te stoppen om de kans op complicaties na de operatie te verkleinen. Maar zeven jaar na de operatie blijkt het aantal rokers weer op hetzelfde peil als voor de operatie: een op de zeven. Dat zijn ex-rokers die weer zijn begonnen, maar ook mensen die nooit eerder hebben gerookt en ermee zijn begonnen met het idee dat het zou helpen om extra af te vallen.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Accijns op sigaretten met 2 procent verhoogd
Sinds 11 maart is de prijs van sigaretten in Groot-Brittannië met 2 procent verhoogd. De maatregel is bedoeld om het roken verder te ontmoedigen. Dit jaar zal de prijs van shag om dezelfde reden met 6 procent worden opgehoogd.
Lees meer bij The Mirror

Verenigde Arabische Emiraten: Shisha met smaakjes schadelijker dan ‘normale’ shisha
Uit onderzoek (op muizen) van de United Arab Emirates University in Abu Dhabi blijkt dat shisha met een fruitsmaakje schadelijker voor de gezondheid is dan shisha zonder toegevoegde smaak. In muizen die bloot werden gesteld aan waterpijprook mét fruitsmaakje werden biochemische veranderingen aangetroffen die niet werden gevonden in muizen die de rook zonder fruitsmaak inhaleerden.
Lees meer bij The National

tags:  vape-industrie | smaakstoffen | rookverslaving | accijnsverhoging | reclameverbod