line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 februari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Voorstel om Australische belasting te verhogen om rookstopmethoden voor lage SES te vergoeden / Altria-aandelen in Juul 8,5 miljard dollar minder waard / IMF wijst Zuid-Afrikaanse regering op gemiste accijnsinkomsten / Er komen nog altijd giftige stoffen uit sigarettenpeuken / Amerikaanse tieners vinden maas in e-sigaretverbod / JTI uitgeroepen tot mondiale topwerkgever.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Belasting omhoog om rookstopmethoden voor lage SES te vergoeden?
Australische artsen vinden dat de belasting verhoogd zou moeten worden, zodat met de extra inkomsten rookstopmethoden voor mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) kunnen worden vergoed. Zij roken drie keer zoveel als mensen met een hoge SES. Door rookstopmethoden als nicotinekauwgom kosteloos beschikbaar te stellen zouden armere mensen makkelijker met hun verslaving kunnen stoppen.
Lees meer in The Mail on Sunday

Verenigde Staten: Altria-aandelen in Juul 8,5 miljard dollar minder waard
De waarde van de aandelen in e-sigaretfabrikant Juul zijn in korte tijd met tweederde afgenomen. Daarmee is tabaksfabrikant Altria, die voor 12,8 miljard dollar (omgerekend 11,6 miljard euro) aan aandelen kocht, 8,5 miljard dollar (7,7 miljard euro) minder waard geworden. Volgens Altria komt dat doordat er strengere regels zijn gekomen voor e-sigaretten. Zo zijn de razend populaire Juul-‘pods’ met fruitsmaakjes verboden.
Lees meer bij de BBC

Zuid-Afrika: IMF wijst regering op gemiste accijnsinkomsten
Het International Monetary Fund (IMF) heeft de Zuid-Afrikaanse regering gewezen op hoe de tekorten op de begroting aangevuld kunnen worden. Een methode is de illegale handel in tabak aan te pakken, omdat de overheid in het fiscale jaar 2015/2016 bijvoorbeeld 6 miljard rand aan accijnzen mis zou zijn gelopen (omgerekend 367 miljoen euro).
Lees meer in The Africa Times

Verenigde Staten: Er komen nog altijd giftige stoffen uit sigarettenpeuken
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er nog altijd giftige stoffen uit sigaretten komen als ze al zijn uitgemaakt. Uit een weggegooide peuk komt nog 14 procent van de nicotine die vrijkomt bij het normaal roken van een sigaret.
Lees meer in The New York Post

Verenigde Staten: Tieners vinden maas in e-sigaretverbod
De Amerikaanse president Trump heeft onlangs een verbod ingesteld op het dampen van lekkere smaakjes om het gebruik door jongeren tegen te gaan. Op dit moment is er sprake van een epidemie onder jongeren die met e-sigaretten als Juul experimenteren. Tieners blijken nu een maas in de wet gevonden te hebben. Het verbod geldt namelijk niet voor e-sigaretten die na eenmalig gebruik weggegooid worden. Het gevolg is dat er een enorme toename in de verkoop daarvan is geconstateerd.
Lees meer in The New York Times

Mondiaal: JTI uitgeroepen tot topwerkgever
Japan Tobacco International is voor de zesde keer uitgeroepen tot Global Top Employer, beste werkgever ter wereld. JTI heeft die titel gekregen voor de manier waarop ze haar 63 kantoren wereldwijd runt.
Lees meer op de website van JTI.

tags:  Juul | rookstop | SES | smaakstoffen | nicotine | JTI | accijns, tabak