line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 januari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Regering Spanje maakt van 2020 antirookjaar / Nicotine in Juul bijna identiek aan Marlboro / BAT tegen invoering van plain packaging voor e-sigaretten in België / E-sigaretfabrikanten bieden studiebeurzen aan Amerikaanse studenten / Nieuw expertisecentrum moet tabak uit Californië elimineren / Rookverbod valt goed onder Oostenrijkers / Trump voert verbod op lekkere smaakjes e-sigaretten in / Griekse tabaksboeren stappen over op verbouw van stevia.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: Regering maakt van 2020 antirookjaar
Omdat er nog elk jaar 58.000 Spanjaarden overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik en de huidige antirookmaatregelen nog niet effectief zijn gebleken, wil de regering dit jaar als antirookjaar gebruiken. Daar horen meer rookverboden bij (op stations, in auto’s met kinderen aan boord en in bushokjes). Ook gaat de regering rookstop-medicatie vergoeden. De e-sigaret zal daarnaast strenger aangepakt worden: er komt bijvoorbeeld een reclameverbod voor en hij mag niet meer aan minderjarigen verkocht worden.
Lees meer bij In Spanje

Verenigde Staten: Nicotine in Juul bijna identiek aan Marlboro
De receptuur voor de nicotine in e-sigaret Juul is zo goed als identiek aan die van Marlboro-sigaretten. Dat blijkt uit onderzoek van de Portland State University in Oregon. De nicotinedeeltjes in de Juul zijn zo gemaakt dat ze makkelijker te inhaleren zijn, dat de gebruiker er niet van gaat hoesten of kokhalzen. Daarmee is het ook makkelijker geworden om met de Juul te experimenteren, stellen de onderzoekers.
Lees meer bij Reuters

België: BAT tegen invoering van plain packaging voor e-sigaretten
Per 1 januari zien alle tabaksverpakkingen in België er gestandaardiseerd uit: geen merkuitingen, dezelfde kleur en gezondheidswaarschuwingen met afschrikwekkende plaatjes. Het parlement overweegt nu ook deze plain packaging-maatregel in te voeren voor e-sigaretten en navulvloeistoffen. British American Tobacco (BAT) is daartegen in het geweer gekomen. Volgens BAT zou dat de illegale handel stimuleren. Een argument dat de industrie te pas en te onpas aanvoert.
Lees meer in het Nieuwsblad

Verenigde Staten: E-sigaretfabrikanten bieden studiebeurzen aan studenten
Uit onderzoek van de University of North Carolina blijkt dat de e-sigaretindustrie 21 studiebeurzen aan studenten heeft gegeven. Het gaat om bedragen tussen de 300 en 5000 dollar (omgerekend 270 en 4475 euro). Een van de onderzoekers stelt dat de industrie studenten daarmee aanmoedigt positief over de gevolgen van e-sigaretgebruik te laten schrijven, terwijl de Food and Drug Administration (FDA) er nu juist alles aan doet om het e-sigaretgebruik onder jongeren tegen te gaan.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Nieuw expertisecentrum moet tabak uit Californië elimineren
Het Californische departement voor Volksgezondheid heeft 5,6 miljoen dollar (omgerekend 5 miljoen euro) aan de Amerikaanse Hartstichting geschonken om er het California Tobacco Endgame Center for Organizing and Engagement mee op te zetten. Dit expertisecentrum moet alle opgedane kennis over succesvolle beleidsmaatregelen en antirookacties bundelen om ervoor te zorgen dat Californië in 2035 vrij van tabak is.
Lees meer bij het Turlock Journal

Oostenrijk: Rookverbod valt goed onder Oostenrijkers
Hoewel het eerst de bedoeling was om in alle Oostenrijkse openbare gelegenheden een rookverbod in te stellen, werd dat verbod afgezwakt tot alleen cafés en restaurants. Dit door toedoen van de rechtse Vrijheidspartij. Het rookverbod ging 1 november in en nu, ruim twee maanden later, blijkt dat de meeste Oostenrijkers blij zijn met de maatregel. Ook café-eigenaren zeggen dat het een vooruitgang is.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Trump voert verbod op lekkere smaakjes e-sigaretten in
De Amerikaanse president Trump heeft een verbod op lekkere (fruit)smaakjes in e-sigaretten ingevoerd dat voor het hele land zal gelden. Alleen menthol en tabakssmaken mogen nog verkocht worden. Het doel van het verbod is het gebruik van e-sigaretten onder jongeren te ontmoedigen.
Lees meer bij Reuters

Griekenland: Tabaksboeren stappen over op verbouw van stevia
Honderdvijftig tabaksboeren zijn zeven jaar geleden gestopt met het verbouwen van tabak en overgestapt op de productie van stevia, een plant waarvan het extract een caloriearme vervanging van suiker is. De boeren investeerden gezamenlijk in een bedrijf dat de stevia nu met groot succes exporteert. De vraag naar stevia neemt wereldwijd steeds meer toe, terwijl die naar tabak afneemt.
Lees meer bij de BBC

tags:  Juul | smaakstoffen | plain packaging | nicotine | e-sigaret | rookverbod | antirookbeleid