line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 december 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aantal rokende mannen neemt voor het eerst wereldwijd af / Rookverbod grootste Britse gezondheidsprestatie van de 21e eeuw / Wel of geen sponsorgeld van tabaksindustrie aannemen in Zwitserland? / Canadese overheid stelt reclameverbod e-sigaretten voor / Trump tekent wet om tabaksleeftijd te verhogen / Roken in en om Britse ziekenhuizen per april verboden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Aantal rokende mannen neemt voor het eerst af
Uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal rokende mannen voor het eerst is afgenomen. Volgens de WHO is dat te danken aan het wereldwijd invoeren van steeds strengere antirookmaatregelen.
Lees het rapport hier.

Groot-Brittannië: Rookverbod grootste gezondheidsprestatie van de 21e eeuw
De invoering van het rookverbod is de grootste Britse prestatie op gezondheidsgebied van de 21e eeuw. Daar zijn gezondheidsexperts het over eens. Het verbod, dat in 2007 werd ingevoerd, heeft in tien jaar tijd onder meer voor een afname van 20 procent van hartaanvallen gezorgd.
Lees meer in The Guardian

Zwitserland: Wel of geen sponsorgeld aannemen van tabaksindustrie?
Het Zwitserse parlement heeft een fel debat gevoerd over de vraag of het te verantwoorden is om tabaksgeld aan te nemen voor sponsoring van culturele instellingen. Zo is het Vaud Museum of Fine Arts in Lausanne onlangs mede gerealiseerd door een gift van meer dan 350.000 euro van Philip Morris. Sommige parlementariërs vonden dat niet ethisch verantwoord. Anderen vonden dat het geld toch ergens vandaan moest komen.
Lees meer bij Swissinfo

Canada: Overheid stelt reclameverbod e-sigaretten voor
De Canadese minister van Volksgezondheid heeft een voorstel gedaan voor de invoering van een reclameverbod voor e-sigaretten. Ook moeten er nieuwe gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen van e-sigaretten worden geplaatst. De minister hoopt zo het enorm toegenomen e-sigaretgebruik onder jongeren terug te dringen.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Trump tekent wet om tabaksleeftijd te verhogen
De Amerikaanse president Trump heeft een wet ondertekend waardoor de leeftijd van klanten waaraan tabak en e-sigaretten verkocht mag worden, ouder dan 21 jaar moet zijn. Eerst was dat nog 18 jaar. De wet wordt door zowel een meerderheid Republikeinen als Democraten gesteund.
Lees meer bij Mail on Sunday

Groot-Brittannië: Roken in en om ziekenhuizen per april verboden
De Britse National Health Service (NHS) heeft bekendgemaakt dat ze in nieuwe contracten met ziekenhuizen op zal nemen dat het per april verboden moet zijn om in en om ziekenhuizen te roken. Op dit moment wordt er nog altijd in een derde van de Britse ziekenhuizen gerookt.
Lees meer bij The Telegraph

tags:  tabaksleeftijd | sponsoren | e-sigaret | reclameverbod | rookverbod