line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: WHO roept op tot strengere regulering e-sigaretten / Apple verwijdert alle damp-apps uit de iTunes-store / Guernsey en Jersey ondertekenen FCTC-verdrag / JTI halveert prijs Ploom S.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie 

Mondiaal: WHO roept op tot strengere regulering e-sigaretten
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft opgeroepen tot een strengere regulering van e-sigaretten waaronder ook strengere regels aan de marketing. Dit omdat steeds duidelijker wordt dat er schadelijke gevolgen zijn aan het gebruik van de e-sigaret. In de Verenigde Staten is een epidemie onder e-sigaretgebruikers gaande; er zijn inmiddels 41 mensen overleden aan de gevolgen van een damp-gerelateerde longziekte. Ook zijn er 2100 mensen ziek geworden. In België is ook een jongeman overleden. De WHO maakt zich zorgen over het feit dat e-sigaretten in de marketing altijd nog als ‘gezond’ worden bestempeld.
Meer bij VOA News

Uit nieuw Yale-onderzoek is gebleken dat één op de vijf Amerikanen die niet eerder hadden gerookt, wel een e-sigaret hebben geprobeerd. Lees meer bij Medical Xpress

Verder heeft de staat Californië Juul voor de rechter gedaagd, omdat de e-sigaretfabrikant zijn producten adverteert aan kinderen. Meer bij Fortune

President Trump heeft een verbod op e-sigaretten juist tegengehouden omdat hem dat electoraal beter uitkwam. Omdat hij zich niet om de gezondheid van e-sigaretgebruikers bekommert, zijn gezondheidsorganisaties in het geweer gekomen. Meer bij Yahoo

Mondiaal: Apple verwijdert alle damp-apps uit de iTunes-store
Apple verwijdert 181 damp-apps uit haar online store en van iPhones. De apps hielpen gebruikers van e-sigaretten bijvoorbeeld bij het bijhouden van hun dampgedrag, maar gaven hen ook updates over nieuws uit de e-sigaretwereld. Apple vindt het niet meer verantwoord om achter die apps te blijven staan nu er een epidemie in de VS is onder e-sigaretgebruikers.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: Guernsey en Jersey ondertekenen FCTC-verdrag
De Britse eilanden Guernsey en Jersey waren door de ondertekening van het FCTC-verdrag door het Verenigd Koninkrijk al verplicht aan de minimale eisen in het verdrag te voldoen, maar gaan voortaan meer ondernemen om roken tegen te gaan. Daartoe zullen ze ook vaker verslag van de vorderingen gaan doen.
Meer bij de BBC

Japan: JTI halveert prijs Ploom S
Japan Tobacco International (JTI) heeft bekendgemaakt de prijs van het heat-not-burn-product Ploom S te halveren. Dit doet JTI om de strijd aan te kunnen gaan met de IQOS van Philip Morris. E-sigaretten zijn in Japan verboden, maar heatsticks zijn dat niet.
Lees meer bij Physicians Weekly

tags:  FCTC-verdrag | vape-doden | Juul | IQOS | heat-not-burn | e-sigaret