line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 oktober 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse schooldistricten klagen e-sigaretfabrikant Juul aan / Plan om Australische stad Melbourne volledig rookvrij te maken / Alison Cooper weg als CEO bij Imperial / Altria brengt IQOS op de Amerikaanse markt / Rechtbank New York houdt verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes tegen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Schooldistricten klagen e-sigaretfabrikant Juul aan
Drie schooldistricten hebben e-sigaretfabrikant Juul aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van scholieren en omdat leerkrachten er een extra taak bij hebben gekregen: het beschermen van leerlingen tegen nicotine. Juul is een zeer populaire e-sigaret onder jongeren.
Lees meer bij The New York Times

Australië: Plan om Melbourne volledig rookvrij te maken
Winkelcentrum Bourke Street Mall in Melbourne heeft bekendgemaakt dat er niet meer gerookt mag worden op zijn terrein. Beverly Pinder, een gemeenteraadslid in Melbourne, heeft dat aangegrepen om aandacht te vragen voor een groter plan: ze wil dat de hele stad rookvrij wordt. Pinder hoopt daarmee roken verder te ontmoedigen.
Lees meer in de Mail on Sunday

Groot-Brittannië: Alison Cooper weg als CEO bij Imperial
Na negen jaar aan het roer te hebben gestaan van een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, Imperial Brands, is Alison Cooper aan de kant gezet als CEO. In haar functie bij Imperial verdiende ze meer dan 30 miljoen pond (omgerekend meer dan 33 miljoen euro).
Lees meer bij The Guardian
Volgens De Tijd is ze aan de kant gezet omdat ze te traag zou hebben gereageerd op de ontwikkelingen op de e-sigaretmarkt.

Verenigde Staten: Altria brengt IQOS op de markt
Terwijl de Verenigde Staten in rep en roer is over een dodelijke longziekte die gerelateerd is aan het gebruik van de e-sigaret, heeft Altria bekendgemaakt de IQOS op de Amerikaanse markt te gaan brengen. De IQOS is een heat-not-burn-apparaat (HNB) dat door Philip Morris in de rest van de wereld wordt verkocht. In HNB’s wordt tabak verhit in plaats van verbrand. Dat zou volgens de fabrikant minder schadelijk voor de gezondheid zijn. Gezondheidsexperts denken daar anders over.
Lees meer bij CNBC

Verenigde Staten: Rechtbank houdt verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes tegen
Een dag voordat een verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes in zou gaan, heeft een rechtbank in de staat New York dat verbod tijdelijk tegengehouden. E-sigaretfabrikanten mogen doorgaan met de verkoop tot er een uitgebreidere hoorzitting is geweest. Die staat gepland voor 18 oktober.
Lees meer bij Reuters

tags:  Altria | Juul | rookvrij | IQOS | nicotine