line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 september 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Deense overheid stelt accijnsverhoging voor / Philip Morris-stichting vraagt jongeren over rookvrije wereld na te denken / Aantal Britse rokers daalde fors / Big Tobacco organiseert in de VS zelf ‘grassroots’-campagnes op Facebook / Tabaksfabrikanten komen in het geweer tegen Indonesische accijnsverhoging / Amerikaanse e-sigaretlobbyisten zijn plots voor verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Denemarken: Overheid stelt accijnsverhoging voor
De Deense overheid vindt dat een pakje sigaretten duurder moet worden en wil de prijs verhogen van 40 naar 50 kronen (omgerekend 6,70 euro). De accijnsverhoging moet getrapt plaatsvinden. Eerst komt er 5 kronen bij in 2020 en dan komen de volgende 5 kronen erbij in 2021. Door sigaretten duurder te maken, hoopt de overheid de jeugd te ontmoedigen met roken te beginnen.
Lees meer bij The Local

Mondiaal: Philip Morris-stichting vraagt jongeren over rookvrije wereld na te denken
In april mochten 35 teams van 18-jarige studenten afkomstig van over de hele wereld (van Australië tot Malawi) naar het Kennedy Space Flight Center komen in de Verenigde Staten om er hun ideeën te presenteren voor verschillende onderwerpen. Het ging om ruimte- en vliegreizen, cybertechnologie, veiligheid, het milieu, gezondheid en onderwijs. Dit jaar was er ook een ‘smoke free world challenge’ aan toegevoegd, waarbij jongeren om ideeën werden gevraagd om roken tegen te gaan in India, Malawi en de VS. De sponsor voor deze uitdaging was de Foundation for a Smoke-free World, een volledig door Philip Morris gefinancierde organisatie.
Lees meer bij BMJ

Groot-Brittannië: Aantal rokers daalde fors
In de afgelopen tien jaar is het aantal rokers niet zo sterk afgenomen als tussen januari en juli 2019, dat blijkt uit nieuwe data van Public Health England. Er stopten ieder uur 200 rokers met roken. In totaal nam de hoeveelheid rokers met 2,2 procent af.
Lees meer bij Talking Retail

Verenigde Staten: Big Tobacco organiseert zelf ‘grassroots’-campagnes op Facebook
De tabaksindustrie probeert met het starten van campagnes op Facebook te doen alsof er een grassroots-beweging tegen accijnsverhogingen gaande is. Zo zijn er groepen die klinken alsof ze door bezorgde burgers zijn gestart, zoals ‘Oregonians Against Tax Hikes’ en ‘No Blank Checks for Colorado’, maar die worden gefinancierd en gerund door tabaksfabrikanten. De groepen proberen leden te winnen, petities te starten en persoonlijke data te vergaren.
Lees meer bij Engadget

Indonesië: Tabaksfabrikanten komen in het geweer tegen accijnsverhoging
De voorgenomen accijnsverhoging op tabaksproducten en het verhogen van de minimumprijs voor sigaretten is niet in goede aarde gevallen bij tabaksfabrikanten. Zij proberen de maatregelen tegen te houden door te stellen dat de productie van tabak in Indonesië af zal nemen en dat ze daardoor mensen zullen moeten ontslaan.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: E-sigaretlobbyisten zijn plots voor verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar
Lobbyisten van e-sigaretfabrikanten maken zich hard voor het verhogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar. De voorgestelde tabakswet zou enkele mazen bevatten die de industrie goed zou uitkomen. Door nu voor een verhoging van de tabaksleeftijd te zijn, hopen ze strengere maatregelen in de toekomst te voorkomen.
Lees meer in The Guardian

tags:  tabaksleeftijd | social media | stoppen met roken | rookvrije generatie | PMI | accijnsverhoging