line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 89 procent Belgen wil rookvrije generatie / Eerste Amerikaanse dode door e-sigaretgebruik / Nieuw-Zeelandse antirookactiviste in opspraak geraakt na aannemen tabaksgeld / Thais verbod ingesteld op thuis roken / Rookverbod in Schotse gevangenissen is een succes / PETA neemt tabaksgeld aan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: 89 procent bevolking wil rookvrije generatie
Uit een onderzoek van de Belgische Stichting tegen Kanker blijkt dat 89 procent van de Belgen voor een rookvrije generatie is. Ook is 69 procent voor een totaal verbod op tabaksreclame. De Stichting tegen Kanker vindt dat het streven naar een rookvrije generatie onderdeel moet worden van het nieuwe regeerakkoord. Op dit moment rookt 18 procent van de volwassen Belgen.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Verenigde Staten: Eerste dode door e-sigaretgebruik
In de staat Illinois is een patiënt overleden aan de gevolgen van een longziekte. Deze ziekte is waarschijnlijk ontstaan door het gebruik van e-sigaretten. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er op dit moment 193 gevallen gemeld van mensen met een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door e-sigaretgebruik.
Lees meer bij de BBC

Nieuw-Zeeland: Antirookactiviste in opspraak geraakt na aannemen tabaksgeld
De Nieuw-Zeelandse Marewa Glover is in opspraak geraakt omdat zij 1,5 miljoen dollar heeft aangenomen van de volledig door Philip Morris gefinancierde Foundation for a Smoke-free World. Glover is een van de finalisten bij de verkiezing van Nieuw-Zeelander van het Jaar, vanwege haar inzet voor rookpreventie onder de Maori met het in 2018 door haar opgezette Centre for Research Excellence: Indigenous Sovereignty and Smoking . Glover is een groot voorstander van e-sigaretten, koren op de molen van de tabaksindustrie, die middels de verkoop van e-sigaretten haar omzet probeert te vergroten.
Lees meer bij RNZ

Thailand: Verbod ingesteld op thuis roken
De Thaise regering heeft een verbod ingesteld op roken in huis. Er is een kliklijn gelanceerd waarop mensen rokers kunnen aangeven. De bedoeling van het verbod is kinderen van rokende ouders te beschermen voor de gevaren van het meeroken.
Lees meer bij The Thaiger

Schotland: Rookverbod in gevangenissen is een succes
Uit onderzoek van de University of Sterling blijkt dat het in november 2018 ingestelde rookverbod in Schotse gevangenissen een succes is. Een week nadat het verbod was ingegaan, werd er 80 procent minder gerookt binnen de gevangenismuren.
Lees meer in The Scotsman

Mondiaal: PETA neemt tabaksgeld aan
De dierenrechtenorganisatie PETA is een samenwerking aangegaan met de tabaksindustrie. PETA heeft geld van de industrie aangenomen om een project te financieren waarmee apparatuur wordt geleverd die het testen op dieren overbodig maakt. Woordvoerders van tabaksfabrikanten hebben laten weten dat ze met hun donatie willen voorkomen dat nicotineproducten op dieren getest worden.
Lees meer op de website van PETA

tags:  rookvrije generatie | tabaksdoden | PMI | rookverbod | tabaksindustrie