line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 juni 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Migranten uitgebuit op Italiaanse tabaksplantages / Franse parken en stranden rookvrij / Juul wil eigen vape-winkels openen in de VS / Aandelen tabak zakken flink / Australische miljardair begint campagne voor tabaksleeftijdsverhoging naar 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Italië: Migranten uitgebuit op tabaksplantages
Philip Morris, British American Tobacco en Imperial Brands kopen tabaksbladeren van Italiaanse plantages waar migranten zonder geldige papieren te werk zijn gesteld. Onder hen zijn ook kinderen aangetroffen. Sommigen zeiden niet meer dan drie euro per uur krijgen en meer dan twaalf uur per dag te moeten maken. Ook werden er illegale contracten gegeven.
Lees meer in The Guardian

Frankrijk: Parken en stranden rookvrij
Parijs heeft het roken in tientallen parken verboden. In Marseille zijn drie zeer populaire stranden ook rookvrij verklaard. Het zijn nieuwe stappen in de strijd die Frankrijk tegen het roken voert. Eerder werden de parken van Straatsburg rookvrij verklaard en ook de stranden van Nice.
Lees meer bij The Times

Verenigde Staten: Juul wil eigen vape-winkels openen
E-sigarettenfabrikant Juul is van plan zijn eigen vape-winkels te openen. Hoewel Juul volgens ingewijden nog geen officiële beslissing heeft genomen over het plan, is er al wel personeel aangenomen voor twee winkels in Texas.
Lees meer bij Gizmodo

Uit ander nieuws blijkt dat de Juul-lobby overuren draait. De e-sigarettenfabrikant was de grootste sponsor van de Democratische Conventie in Californië. Meer daarover op het blog van Stanton Glantz.

Mondiaal: Aandelen tabak zakken flink
Tabaksaandelen maken hun grootste daling in vijf maanden door. Dat komt doordat tabaksfabrikanten bekendmaakten dat het volume sigaretten met 11,2 procent is gedaald. Die daling zal doorzetten. Investeerders lijken zich daarom uit tabak terug te trekken.
Lees meer bij Bloomberg

Australië: miljardair begint campagne voor tabaksleeftijdsverhoging naar 21 jaar
Miljardair Andrew Forest is begonnen met een campagne om de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar te krijgen. Jongeren die gaan roken zijn voor hun 21e verslaafd, zegt hij. Hij start zijn campagne op Tasmanië, waar volgens de statistieken de meeste Australiërs roken ten opzichte van andere delen van Australië.
Lees meer bij The Daily Mail

tags:  Juul | tabaksleeftijd | tabakslobby | buitenland | aandelen