line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 mei 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris stopt social media-campagne na Reuters-onthulling / Imperial valt e-sigaretmaker Juul aan / Displayban helpt om jongeren te beschermen tegen roken / Controversiële Noorse minister van Volksgezondheid aangesteld / Track & Trace moet binnen een jaar werken in EU.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Philip Morris stopt social media-campagne na Reuters-onthulling
Nadat Persbureau Reuters onthulde dat Philip Morris social media-influencers inzette om reclame te maken voor haar IQOS-producten, heeft de tabaksgigant de campagne opgeschort. Reuters ontdekte bijvoorbeeld dat een 21-jarige Russische vrouw geronseld was om haar volgers op social media te beïnvloeden de IQOS te gebruiken, terwijl Philip Morris in haar eigen marketingregels heeft staan dat ze geen gebruikmaakt van modellen die eruitzien alsof ze jonger dan 25 zijn.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Imperial valt e-sigaretmaker Juul aan
Imperial Brands, een van de grootste tabaksproducenten ter wereld, heeft e-sigaretmaker Juul aangevallen. Juul zou volgens Imperial jongeren verleiden tot het gebruik van zijn producten, die door het hoge nicotinegehalte zeer verslavend zijn. Imperial zegt dat Juul er door zijn succes in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor is dat de Amerikaanse Food and Drug Administration steeds strengere regels in wil voeren tegen e-sigaretgebruik. Imperial is daar ook de dupe van.
Lees meer bij The Telegraph

Groot-Brittannië: Displayban helpt om jongeren te beschermen tegen roken
Uit onderzoek van de universiteit van Stirling blijkt dat het invoeren van een uitstalverbod (displayban) heeft gewerkt om jongeren te beschermen tegen de gevaren van roken. De onderzoekers hebben gekeken naar de situatie voor en na de invoering van de displayban in Groot-Brittannië en concludeert dat de maatregel effect heeft gehad.
Lees meer bij de BBC

Noorwegen: Controversiële minister van Volksgezondheid aangesteld
De conservatief-liberale Sylvi Listhaug is aangesteld als Noorse minister van Volksgezondheid. Zij is echter direct in opspraak geraakt omdat ze zelf rookt en ervoor pleit dat mensen zelf moeten weten of ze roken of drinken. Listhaug vindt dat ze mensen alleen moet informeren over de gevolgen van hun keuzes en het hen dan verder zelf uit moet laten zoeken. Het Noorse kankerfonds is kritisch op de benoeming, omdat Listhaug geen idee lijkt te hebben van de tactieken van de tabaksindustrie.
Lees meer bij Zita

EU: Track & Trace moet binnen een jaar werken
Per 20 mei moeten de Europese lidstaten een Track & Trace-systeem hebben ingevoerd dat ervoor zorgt dat tabaksproducten middels codes traceerbaar worden. Als ze in het illegale circuit worden aangetroffen kan er snel worden herleid waar ze uit de productie- of toevoerketen zijn verdwenen. De Europese Commissie zegt nu dat het systeem binnen een jaar nadat het gelanceerd is, volledig in werking zal zijn.
Lees meer bij Euractiv.

tags:  Juul | track & trace | vrije keus | PMI | displayban | e-sigaret | buitenland