line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 mei 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Opera van Wallonië liet zich sponsoren door tabaksindustrie / Juul-lobbyisten werken in meerdere Amerikaanse staten antirookwetgeving tegen / EU-expertgroep kijkt naar Track & Trace-vertraging / CVS boycot pr-bedrijven die met Big Tobacco hebben gewerkt / Pakistaanse premier lijkt in val van tabaksindustrie te zijn getrapt / Canada voert per november plain packaging in / Disney maakt Amerikaanse pretparken rookvrij.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Opera van Wallonië liet zich sponsoren door tabaksindustrie
Op de homepage van de Opéra royal de Wallonië, die is gevestigd in Luik, staat Japan Tobacco International (JTI) prominent naast andere sponsoren als Ethias, de Nationale Loterij en Prométhéa. Maar deze reclame voor en sponsoring door een tabaksproducent is bij wet verboden.
Lees meer in Het Nieuwsblad

Verenigde Staten: Juul-lobbyisten werken in meerdere staten antirookwetgeving tegen
E-sigaretfabrikant Juul zegt in Washington er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat jongeren niet met haar producten zullen experimenteren. Maar in verschillende Amerikaanse staten is een heel leger lobbyisten van Juul bezig om juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen door wetgeving die e-sigaretgebruik aan banden moet leggen, tegen te werken.
Lees meer in The New York Times

Brussel: Expertgroep kijkt naar Track & Trace-vertraging
De Europese Commissie heeft een expertgroep aangewezen om naar de invoering van een track en trace-systeem te kijken. Alle Europese lidstaten moeten namelijk voor 20 mei een systeem hebben ingevoerd dat ervoor zorgt dat tabaksproducten van codes worden voorzien, zodat te herleiden is waar producten in de productie- en toevoerketen zijn verdwenen als ze opduiken op de zwarte markt. Het ziet er echter naar uit dat een aantal lidstaten de deadline niet zal halen.
Lees meer bij EU Political Report

Verenigde Staten: CVS boycot pr-bedrijven die met Big Tobacco hebben gewerkt
Apotheek-keten CVS Health heeft bekendgemaakt geen pr- en reclamebureaus meer in te huren die voor Big Tobacco hebben gewerkt. CVS wil daarmee een statement maken tegen de strategie van de tabaksindustrie om tabak op allerlei manieren onder de aandacht van jongeren te krijgen.
Lees meer bij The Drum

Pakistan: Premier lijkt in val van tabaksindustrie te zijn getrapt
In een opiniestuk gaat professor Siddiqi van de University of York in op de gift van een tabaksfabrikant aan het fonds van de premier van Pakistan voor de bouw van een dam. Vlak daarop werd er tegen een ‘zondebelasting’ op tabaksproducten geadviseerd die de Pakistaanse regering juist wilde instellen om roken minder aantrekkelijk te maken. Er zijn meer aanwijzingen dat de Pakistaanse regering zich heeft laten paaien door de tabaksindustrie, ondanks dat ze het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ondertekend, waarmee ze heeft beloofd de industrie op afstand te houden.
Lees meer in het British Medical Journal (BMJ)

Canada: Plain packaging gaat per november in
Het Canadese ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat plain packaging vanaf november verplicht zal zijn. Dan moeten alle tabaksverpakkingen een gestandaardiseerd uiterlijk krijgen zonder merkuitingen.
Lees meer bij CTV News

Verenigde Staten: Disney maakt pretparken rookvrij
Disney heeft al haar pretparken rookvrij gemaakt. Rokers mogen alleen nog in aangewezen plekken buiten de parken een sigaret opsteken zodat de bezoekers geen last hebben van de rook en kinderen geen rokende mensen zien.
Lees meer bij The Sun

tags:  track & trace | tabaksreclame | plain packaging | e-sigaret | buitenland