line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 mei 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse reclamewaakhond onderzoekt BAT’s e-sigaretadvertentie op social media / Tabaksindustrie manipuleert prijs Europese sigaretten om ze goedkoop te houden / BAT ontwijkt belasting in ontwikkelingslanden met financiële constructie / Japanse universiteit stopt met aannemen rokende docenten / Tabaksverkoper met longkanker klaagt BAT aan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Reclamewaakhond onderzoekt BAT’s e-sigaretadvertentie op social media
Na meerdere klachten van antirookorganisaties heeft de Britse Advertising Standards Authority bekendgemaakt dat het alle social media-kanalen van British American Tobacco (BAT) gaat onderzoeken op de promotie van haar e-sigaret Vype. Het gaat om Instagram, Facebook en Twitter. Uit bewijs dat is verzameld door de Campaign for Tobacco-Free Kids blijkt dat BAT’s social media-posts zijn ontworpen om kinderen, tieners en niet-rokers bloot te stellen aan e-sigaretten. Dat gaat tegen het Britse reclameverbod in.
Lees meer bij PR Newswire

Europa: Tabaksindustrie manipuleert prijs sigaretten om ze goedkoop te houden
Uit onderzoek van verschillende universiteiten, waaronder ook het Erasmus MC te Rotterdam, blijkt dat de tabaksindustrie verschillende prijsstrategieën hanteert om ervoor te zorgen dat de effecten van accijnsverhogingen een minder grote impact hebben op de verkoop. Zo werd het verschil tussen dure en goedkope sigaretten iets groter gemaakt zodat de goedkope sigaretten in de smaak zouden blijven vallen.
Lees meer in Tobacco Control

Mondiaal: BAT ontwijkt belasting in ontwikkelingslanden met financiële constructie
Het Tax Justice Network heeft bekendgemaakt dat British American Tobacco (BAT) met een financiële constructie tot 2030 voor 700 miljoen dollar (omgerekend 622 miljoen euro) aan belasting zal ontwijken in ontwikkelingslanden als Bangladesh, Indonesië, Kenya, Guyana, Brazilië en Trinidad en Tobago. Dat doet BAT door winsten over te hevelen naar de Britse dochtermaatschappij BAT Holdings.
Lees meer bij The Guardian

Uit ander nieuws blijkt dat BAT ondanks toenemende antirookmaatregelen afgelopen jaar weer meer omzet heeft gedraaid in de Verenigde Staten.
Meer bij Reuters

Japan: Universiteit stopt met aannemen rokende docenten
De universiteit van Nagasaki heeft bekendgemaakt te stoppen met het aannemen van docenten die roken. De maatregel is onderdeel van een poging om de universiteit rookvrij te maken en studenten niet met rook en tabak in aanraking te laten komen.
Lees meer bij The New York Times

Verenigde Staten: Tabaksverkoper met longkanker klaagt BAT aan
Simon Neale kreeg iedere maand 1200 sigaretten van zijn werkgever als onderdeel van zijn contract. Eerst was zijn werkgever Rothmans, maar dat werd later overgenomen door British American Tobacco (BAT). Neale heeft nu longkanker en klaagt BAT aan.
Lees meer bij The Independent

tags:  social media | rookvrij | tabaksreclame | BAT | buitenland