line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 april 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Altria door FTC om opheldering gevraagd over Juul-aandelen / Armere Schotse jongeren lopen meer kans tabak tegen te komen / Amerikaanse staat Illinois ver hoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar / Topman British American Tobacco vertrekt met 8,5 miljoen / Landen doen nog te weinig tegen smokeless tobacco / Aantal rokende jongeren Nieuw-Zeeland nu vrijwel nihil.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Altria door FTC om opheldering gevraagd over Juul-aandelen
De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, om opheldering gevraagd over het minderheidsaandeel van 35 procent dat de Marlboro-fabrikant in e-sigaretbedrijf Juul heeft gekocht. De aandelen gaven Altria eerst geen stemrecht, maar dat probeert Altria nu om te zetten zodat ze wel stemrecht heeft. De FTC wil onderzoeken of Altria daarmee de wet niet overtreedt.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Armere Schotse jongeren lopen meer kans tabak tegen te komen
Uit onderzoek van drie universiteiten, gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt dat Schotse jongeren die in armere buurten wonen sneller met tabak in aanraking te komen, zowel in winkels is er meer aanbod en onderweg naar school zijn er meer verkooppunten dan in de rijkere buurten.
Lees meer in The National

Verenigde Staten: Illinois verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar
De tabaksleeftijd in de Amerikaanse staat Illinois wordt 21 jaar. Nu is dat nog 18 jaar. Per 1 juli mogen er geen tabaksproducten en e-sigaretten meer aan jongeren onder de 21 verkocht worden. Met de maatregel hoopt de staat het aantal rokende jongeren terug te dringen.
Lees meer bij CNN 

Groot-Brittannië: Topman British American Tobacco vertrekt met 8,5 miljoen
Topman Nicandro Durante heeft bij zijn afscheid van British American Tobacco (BAT) een gouden handdruk gekregen van omgerekend 8,5 miljoen euro. Durante (62) gaat met pensioen en mag op kosten van BAT terugverhuizen naar Brazilië. Hij heeft een berg BAT-aandelen meegekregen. Vorig jaar verdiende hij in totaal meer dan 10 miljoen euro.
Lees meer bij The Mail on Sunday

Mondiaal: Landen doen nog te weinig tegen smokeless tobacco
Uit onderzoek van de Universiteit van York blijkt dat veel landen achterblijven in regelgeving over smokeless tobacco, de alternatieve tabaksproducten waarbij tabak niet verbrand wordt. In het internationale antirookverdrag FCTC van de WHO zijn regels afgesproken voor deze producten. “Smokeless tobacco is vooral populair in Azië en Afrika. Het gaat om kauwtabak en verschillende soorten neustabak,” zegt een van de onderzoekers. “Ze bevatten hoge nicotinegehaltes en kankerverwekkende giftige chemische stoffen, die hoofd- halskankers kunnen veroorzaken bij de gebruikers.”
Lees meer bij Eurekalert

Nieuw-Zeeland: Aantal rokende jongeren nu vrijwel nihil
Uit nieuw onderzoek blijkt dat van de 14- en 15-jarige Nieuw-Zeelanders nog maar 1 tot 2 procent dagelijks rookt. Twintig jaar geleden was dan nog 15,2 procent. Nieuw-Zeeland heeft de afgelopen jaren strenge antirookmaatregelen genomen. Roken is er onder jongeren niet meer populair.
Lees meer in de NZ Herald

tags:  smokeless tobacco | jongeren | buitenland