line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 april 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Smithsonian Museum nam geld aan van tabaksindustrie / Friends of the Earth roepen lokale overheden in Wales op te stoppen met tabaksinvesteringen / Schotse criticaster van antidrugsbeleid kreeg geld van tabaksindustrie / Alle zwangere Britse vrouwen worden voortaan getest op roken / Japans bedrijf verbiedt werknemers te roken onder werktijd / Disney verbiedt roken in Amerikaanse pretparken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Smithsonian Museum nam geld aan van tabaksindustrie
Een van Amerika’s bekendste musea, The Smithsonian, heeft in ieder geval tot aan 2017 geld aangenomen van Philip Morris. Ook andere musea en culturele instellingen blijken geen problemen te hebben met het aannemen van tabaksgeld, zoals The Newseum, het John F. Kennedy Center for the Performing Arts en het Alvin Ailey American Dance Theater. Het Landmark Theater in Richmond, Virginia, heeft zich zelfs voor een sponsoring van 10 miljoen dollar later omdopen in het Altria Theater.
Lees meer in The Guardian

Uit ander nieuws blijkt dat het British Museum ook geld heeft aangenomen van Japan Tobacco International om 600 voorwerpen aan te kunnen schaffen voor de collectie. Lees meer in The Art Newspaper

Wales: Friends of the Earth roepen lokale overheden te stoppen met tabaksinvesteringen
De groep Friends of the Earth heeft een oproep gedaan aan lokale overheden in Wales om te stoppen met hun investeringen in tabak. In totaal is er 60 miljoen pond (omgerekend meer dan 70 miljoen euro) in tabak belegd. Volgens Friends of the Earth draagt de tabaksindustrie bij aan milieuschade die leidt tot veranderingen in het klimaat. Ook sterven er jaarlijks 5000 mensen in Wales aan de gevolgen van roken.
Lees meer in The Ecologist

Schotland: Criticaster van antidrugsbeleid kreeg geld van tabaksindustrie
Het Center for Substance Use Research (CSUR), mede opgericht door voormalig professor Neil McKeganey aan de Glasgow University, blijkt geld aangenomen te hebben van Philip Morris International en British American Tobacco. McKeganey heeft zich uitgesproken tegen het beleid van de Schotse overheid om drugs- en tabaksgebruik te ontmoedigen.
Lees meer in The Herald on Sunday

Groot-Brittannië: Alle zwangere vrouwen worden voortaan getest op roken
In een poging het aantal rokers terug te dringen, heeft de National Health Service bekendgemaakt dat alle zwangere vrouwen getest moeten worden op CO2 als ze in het ziekenhuis zijn. Daarmee wordt gekeken of iemand rookt, zodat ze aangemoedigd kan worden om te stoppen. Roken tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.
Lees meer in The Times

Japan: Bedrijf verbiedt werknemers te roken onder werktijd
Softbank heeft besloten dat werknemers niet meer mogen roken onder werktijd, ook niet als ze voor het bedrijf op pad zijn. Het is een grote ommezwaai, want op dit moment mag er bij Softbank juist nog overal (zowel binnen als buiten) gerookt worden. Softbank wil met de actie een bijdrage leveren aan rookvrije Olympische Spelen in Tokio 2020.
Lees meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: Disney verbiedt roken in pretparken
Disney heeft bekendgemaakt dat het verboden zal worden om te roken en te dampen in de pretparken in Florida en Californië. Het verbod gaat op 1 mei in en moet ervoor zorgen dat iedereen een leukere ervaring heeft bij het betreden van de parken, doordat er niemand met een sigaret te vinden is.
Lees meer bij CNBC

tags:  stoppen met roken | PMI | rookverbod | tabakslobby | buitenland