line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 maart 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Uit onderzoek blijkt dat antirookbeleid voor minder Europese rokers zorgt / Aandelen Altria dalen na ‘moeilijk gesprek’ tussen FDA-voorzitter en Juul / Tabaksleeftijd verhogen naar 21 zorgt voor 11.000 minder rokers in de Amerikaanse staat Michigan / Britse rokers meer geneigd gezondheidswaarschuwingen te zien op plain packs / Gezonder leven leidde tot minder dementiegevallen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: Uit onderzoek blijkt dat antirookbeleid voor minder rokers zorgt
Uit een onderzoek gepubliceerd in Addiction blijkt dat in de Europese landen waar streng antirookbeleid en verhoogde accijnzen zijn ingevoerd, dat tot minder volwassen rokers heeft geleid. Het onderzoek is uitgevoerd door data te vergelijken uit de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) van tien Europese landen.
Lees meer bij Eurekalert

Verenigde Staten: Aandelen Altria dalen na ‘moeilijk gesprek’ tussen FDA-voorzitter en Juul
Nadat Scott Gottlieb, directeur van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), bekend maakte dat hij een ‘moeilijk’ gesprek gevoerd heeft met sigarettenmaker Altria en e-sigarettenmaker Juul zijn de aandelen van Altria flink gedaald. Vorig jaar nam Altria voor 12,8 miljard dollar een minderheidsaandeel in Juul, de populairste e-sigaret in de Verenigde Staten. De FDA heeft herhaald dat ze regels gaat invoeren die de verkoop van Juul moeten bemoeilijken als de e-sigaretmaker niet snel stopt met de marketing van zijn product onder jongeren.
Lees meer bij NBC News

Uit ander nieuws blijkt dat de stad San Francisco al overweegt om de verkoop van e-sigaretten te verbieden tot de overheid de gezondheidsclaims rond deze alternatieve rookproducten onderzoekt.
Meer bij de BBC

Verenigde Staten: Tabaksleeftijd verhogen naar 21 zorgt voor 11.000 minder rokers in Michigan
Door de tabaksleeftijd in de staat Michigan te verhogen naar 21 jaar kan de overheid ervoor zorgen dat er 11.000 minder jongeren beginnen met roken. Twee derde van die groep zal dan ook niet voortijdig komen te overlijden, waar dat wel het geval zou zijn geweest als ze aan tabak verslaafd zouden zijn geraakt. Nu overlijden er nog ieder jaar 16.000 mensen in Michigan aan de gevolgen van tabaksgebruik.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Rokers meer geneigd gezondheidswaarschuwingen te zien op plain packs
Uit onderzoek van de Stirling University blijkt dat rokers sneller geneigd zijn om de gezondheidswaarschuwingen te zien die op gestandaardiseerde verpakkingen (plain packs) staan dan op ‘normale’ verpakkingen, waar ook merkuitingen op staan. De onderzoekers verklaren hun resultaten doordat de waarschuwingen op de plain packs groter zijn dan op de gewone verpakkingen en dus meer aandacht opeisen.
Lees meer in The Herald

Verenigde Staten: Gezonder leven leidde tot minder dementiegevallen
Uit een door Havard University uitgevoerde analyse van data over zo’n 60.000 mensen uit de VS en Europa blijkt dat het aantal gevallen van dementie in de afgelopen drie decennia met 15 procent per tien jaar is afgenomen. De onderzoekers wijten dat aan een gezondere leefstijl, waaronder ook de terugval in het aantal mensen dat rookt.
Lees meer in The Times

tags:  tabaksdoden | e-sigaret | tabakslobby | buitenland