line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 februari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU-onderzoek naar tabakssponsoring Formule 1 / Amerikaanse FDA onderneemt actie tegen tabaksverkoop aan minderjarigen / Rizla in opspraak vanwege Britse reclame / E-sigaretgebruik onder jongeren stopt vooruitgang in terugdringen nicotinegebruik VS / Wet plain packaging aangenomen door overheid Singapore.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

EU: Onderzoek naar tabakssponsoring Formule 1
Reclame op racewagens is al enige tijd verboden, maar desondanks doken er onlangs twee nieuwe slogans op. Philip Morris keerde met Mission Win Now terug op Ferrari en BAT sloot een deal met McLaren om reclame te maken For a better future. Volgens de tabaksfabrikanten maken ze geen reclame voor tabak, maar voor hun alternatieve rookproducten. Journalisten stelden vragen aan de Europese Commissie, waarna er werd besloten een onderzoek in te stellen naar deze tabakssponsoring.
Lees meer bij Autobahn

Verenigde Staten: FDA onderneemt actie tegen tabaksverkoop aan minderjarigen
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft bekend gemaakt dat het actie gaat ondernemen tegen winkels die tabak aan minderjarigen verkopen. Een van de genoemde winkels is drogisterijketen Wallgreens Boots. Bij maar liefst 22 procent van haar winkels werd tijdens een inspectie geconstateerd dat er tabak aan jongeren wordt verkocht.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Rizla in opspraak vanwege reclame
Rizla, de maker van vloeipapier, is in opspraak geraakt omdat het in reclame-uitingen op posters en op Facebook stelt dat tabaksproducten ‘veilig’ zijn. Imperial Tobacco, de eigenaar van Rizla, is door de Britse Advertising Standards Agency op de vingers getikt.
Lees meer bij The New Statesman

Verenigde Staten: e-sigaretgebruik onder jongeren stopt vooruitgang in terugdringen nicotinegebruik
Uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de terugloop in tabaksgebruik volledig teniet wordt gedaan door het gebruik van de e-sigaret, die onder jongeren zeer populair is. Hierdoor is de kans dat jongeren aan een nicotine-product verslaafd raken én blijven toegenomen.
Lees meer bij NBC News

Singapore: Wet plain packaging aangenomen door overheid
De overheid van Singapore heeft een wetsvoorstel aangenomen waarin plain packaging, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen, verplicht wordt gesteld. Daarnaast moeten er grotere afschrikwekkende plaatjes op de verpakkingen komen. De overheid hoop met deze maatregelen roken minder aantrekkelijk voor haar burgers te maken.
Lees meer bij Channel News Asia

tags:  buitenland