line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 januari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Altria investeert in eetbare nicotine / Amerikaanse FDA dreigt e-sigaretten te verbieden / Producenten van tabaksfilters moeten mogelijk betalen voor opruimen peuken in Europa / Tabaksfabrikanten richten zich met marketing op Indiase kinderen / Verhoging tabaksaccijns Iran kan roken ontmoedigen / Plain packacing ingevoerd in Turkije om roken te ontmoedigen.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Altria investeert in eetbare nicotine
Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, heeft bekend gemaakt dat ze extra gaat investeren in dochteronderneming Lexaria Nicotine LLC. Lexaria ontwikkelt een eetbare vorm van nicotine. Het gaat om manieren om nicotine te consumeren die geen kauwgom of pleister zijn en die ook niet verbrand of geïnhaleerd hoeven te worden.
Lees meer bij Forbes

Verenigde Staten: FDA dreigt e-sigaretten te verbieden
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft bekend gemaakt dat ze e-sigaretten mogelijk gaat verbieden en dus van de markt wil halen, als het gebruik van e-sigaretten onder jongeren het komende jaar niet afneemt. De producenten van e-sigaretten moeten stoppen met marketing op jongeren, stelt de FDA.
Lees meer bij The Hill

Europa: producenten van tabaksfilters moeten mogelijk betalen voor opruimen peuken
Duitsland heeft zich achter een voorstel geschaard waarin is vastgelegd dat degenen die filters produceren voor sigaretten moeten opdraaien voor het opruimen van peuken. De maatregel is bedoeld om tabaksproducenten verantwoordelijk te maken voor de vervuiling die hun producten veroorzaken.
Lees meer bij de EU Reporter

India: tabaksfabrikanten richten zich met marketing op kinderen
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat tabaksfabrikanten in India zich met hun reclames op kinderen richten. Van alle tabaksverkooppunten had 34% reclame voor tabak hangen. Maar 90% van die reclame was op ooghoogte van kinderen geplaatst. Het onderzoek is uitgevoerd rond 243 scholen in zes verschillende staten.
Lees meer bij News Click

Iran: verhoging tabaksaccijns kan roken ontmoedigen
“De accijns op tabak zou verdrievoudigd moeten worden om roken verder te ontmoedigen”, zegt Abdolrahman Rostamian van de Tehran University of Medical Science. Rostamian vindt ook dat er nieuwe regels moeten komen die voorkomen dat jongeren onder de achttien jaar beginnen met roken. Daarnaast zouden alleen vergunninghouders tabak mogen verkopen.
Lees meer in de Teheran Times

Turkije: plain packacing ingevoerd om roken te ontmoedigen
De Turkse overheid heeft een amendement op de tabakswet aangenomen waarin staat dat alle tabaksverpakkingen een gestandaardiseerd uiterlijk moeten hebben. Deze plain packaging-maatregel moet tabak minder verleidelijk maken. In Turkije sterven jaarlijks zo’n 100.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik.
Lees meer op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

tags:  buitenland