line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 januari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksverkoop met bijna tien procent gedaald in Frankrijk / Overheid bekritiseerd om tegenvallend tabaksbeleid Indonesië / Zwangere vrouwen roken eerder in Amerikaanse regio’s met veel tabakswinkels / PMI zegt dat ze voor 2030 stopt met sigarettenverkoop in Groot-Brittannië / FedEx heeft een rechtszaak geschikt over illegale sigaretten.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Frankrijk: Tabaksverkoop met bijna tien procent gedaald
In 2018 is er in Frankrijk 9,32 procent minder tabak geconsumeerd. In het begin van het jaar was er een volume van 40,23 miljard sigaretten verdeeld over de tabakswinkels. Een jaar geleden was dat 44,36 miljard. Het afgelopen jaar werd besloten de prijs voor tabak in Frankrijk flink te laten stijgen, naar tien euro voor een pakje van 20 sigaretten.
Lees meer in Le Monde

Indonesië: Overheid bekritiseerd om tegenvallend tabaksbeleid
President Joko Widodo begrijpt niet goed wat het nut van accijns is. Eerder had de overheid besloten de accijns tussen 2015 en 2019 te verdubbelen, maar de President heeft de laatste accijnsverhoging geschrapt. De accijnsverhoging zou het roken moeten ontmoedigen. Tulus Abadi, voorzitter van de Indonesian Consumers Foundation (YLKI), stelt dat accijnsverhoging een goed middel is om ervoor te zorgen dat het aantal aan tabaksgebruik gerelateerde ziekten teruggedrongen wordt.
Lees meer in The Jakarta Post

Verenigde Staten: Zwangere vrouwen roken eerder in regio’s met veel tabakswinkels
Uit onderzoek van de University of Florida, gepubliceerd in JAMA Pediatrics, blijkt dat de kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap roken groter is naarmate er meer verkooppunten voor tabak in haar regio zijn. Het onderzoek is uitgevoerd in het Zuidoosten van de Verenigde Staten, waar duizenden dollarstores met goedkope artikelen óók tabak verkopen. Waar het aantal rokende zwangere vrouwen over het algemeen vermindert, stagneert die daling juist in gebieden waar dit soort dollarstores ervoor kiezen om tabak in de schappen te leggen, stellen de onderzoekers.
Lees meer bij News4Jax

Groot-Brittannië: PMI zegt dat ze voor 2030 stopt met sigarettenverkoop
Philip Morris heeft bekend gemaakt dat ze wil stoppen met de verkoop van sigaretten. In 2030 zal geen enkele sigaret van haar 130 verschillende merken meer in de schappen liggen. De bekendmaking is deel van een publiciteitsstunt voor haar alternatieve tabaksproducten. Volgens PMI is die markt zo booming, dat ze straks geen gewone sigaretten meer hoeft te verkopen.
Lees meer bij The Daily Star

Verenigde Staten: FedEx heeft een rechtszaak geschikt over illegale sigaretten
New York (staat én stad) had een rechtszaak aangespannen tegen pakjesbedrijf FedEx, omdat zij miljoenen illegale sigaretten die nog niet waren belast, naar allerlei klanten verscheepte. Uiteindelijk heeft FedEx de zaak geschikt voor 35,4 miljoen dollar.
Lees meer bij Channel News Asia

tags:  buitenland