line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 januari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: strengere vergunningen voor Amerikaanse tabaksverkoop kan nicotinegebruik jongeren verlagen / Aantal rokers in Denemarken toegenomen / Lokaal Brits ambtenarenpensioenfonds investeert in tabak / Aandelenhandelaar Cowen verlaagt status Altria / In Amerikaanse gebieden waar meer gerookt wordt zijn ook meer tabakswinkels.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: strengere vergunningen voor tabaksverkoop kan nicotinegebruik jongeren verlagen
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Pediatrics blijkt dat minder jongeren met tabak en e-sigaretten gaan experimenteren als er strengere regels komen die tabaksverkoop aan banden leggen. In regio’s waar minder strenge regels gelden voor de verkoop, zijn jongeren sneller geneigd om met nicotineproducten te experimenteren.
Lees meer bij CNN

Denemarken: aantal rokers toegnomen
Voor het eerst in twintig jaar is het aantal rokers in Denemarken toegenomen. Dat blijkt uit een enquête van de Deense Gezondheidsautoriteit. In 2016 rookte 21,1 procent van de Denen. Het afgelopen jaar was dat 23,1 procent. Een woordvoerder van de Deense Kankerbestrijding noemt de cijfers ‘catastrofaal’.
Lees meer bij The Local

Groot-Brittannië: lokaal ambtenarenpensioenfonds investeert in tabak
Het Lincolnshire County Council Pensionfond heeft het afgelopen jaar voor 45 miljoen pond (omgerekend meer dan 50 miljoen euro) in tabak geïnvesteerd. British American Tobacco kon op het leeuwendeel van de investering rekenen. Volgens de fondsmanagers zijn tabaksinvesteringen nodig om rendabel te blijven. Dat gaat in tegen de mondiale trend dat investeerders tabak juist de rug toe keren.
Lees meer in de Sleaford Standard

Verenigde Staten: Aandelenhandelaar Cowen verlaagt status Altria
Aandelenhandelaar Cowen heeft de aandelenstatus van Altria verlaagd. Eerder stond die status op ‘out-perform’, maar nu is dat ‘market-perform’ geworden. Het tabaksbedrijf doet het dus minder goed dan verwacht. Dat komt door de teruglopende sigarettenproductie. Altria’s miljardeninvestering in e-sigaretmaker Juul is dus niet genoeg gebleken om de voormalige excellentie status te behouden.
Lees meer bij CNBC

Verenigde Staten: in gebieden waar meer gerookt wordt zijn ook meer tabakswinkels
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA blijkt dat er meer tabakswinkels zijn in gebieden waar meer gerookt wordt. In het onderzoek zijn de vijfhonderd grootste steden met elkaar vergeleken. In de buurten waar mensen met lagere inkomens en opleidingsniveaus wonen wordt meer gerookt. In deze buurten is ook meer tabak voorradig omdat er meer verkooppunten zijn. Niet verrassend: in deze buurten hebben meer mensen een aan tabaksgebruik gerelateerde ziekte.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland