line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 januari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: accijnsverhoging in Nieuw-Zeeland maakt prijs van pakje sigaretten 40 dollar / Israëlisch reclameverbod op tabak ingevoerd / New York verbiedt tabaksverkoop in drogisterijen / Tabaksleeftijd omhoog naar 19 jaar in Singapore / China Tobacco Internationaal naar de beurs.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Accijnsverhoging maakt een pakje sigaretten 40 dollar
De overheid van Nieuw-Zeeland heeft een accijnsverhoging van 10 procent doorgevoerd waardoor een pakje sigaretten nu 40 Nieuw-Zeelandse dollar kost (omgerekend 23,35 euro). Daarmee is een pakje in vergelijking tot 2006 nu vier keer zo duur geworden. De overheid hoopt zo het aantal rokers naar beneden te brengen. Nu rookt nog 16 procent van de samenleving.
Lees meer bij TVNZ

Israël: Reclameverbod op tabak ingevoerd
Na een jaar van overleg en nadat allerlei hobbels uit de weg werden geruimd, heeft de Knesset eindelijk een reclameverbod op tabaksproducten goedgekeurd. Er mag alleen nog in kranten en tijdschriften reclame voor tabak gemaakt worden, maar op radio en televisie moet dat stoppen. De Knesset wil met de maatregel het aantal rokers in Israël terugbrengen.
Lees meer in The Times of Israel

Verenigde Staten: New York verbiedt tabaksverkoop in drogisterijen
Burgemeester Bill de Blasio van New York City heeft bekend gemaakt dat er met ingang van januari geen tabak meer verkocht mag worden in drogisterijen en apotheken. Dat geldt ook voor supermarkten waar een drogisterij-hoekje is. New York City heeft een zeer streng anti-rookbeleid. Een pakje sigaretten is er met 13 dollar het duurst in de Verenigde Staten.
Lees meer bij ABC7

Singapore: Tabaksleeftijd omhoog naar 19 jaar
Per 1 januari mogen tabaksverkopers in Singapore geen tabaksproducten meer verkopen aan mensen die jonger dan 19 jaar zijn. Daarvoor was de tabaksleeftijd 18 jaar. Het ministerie van Volksgezondheid wil de komende jaren de leeftijd blijven verhogen tot 21 jaar in 2021.
Lees meer in The Straits Times

China: China Tobacco Internationaal naar de beurs
China is de grootste tabaksmarkt ter wereld. Bijna de helft van alle sigaretten ter wereld gaan daar in rook op. Desondanks is de markt zeer gesloten. Tabaksgiganten als British American Tobacco en Philip Morris kregen er nauwelijks voet aan de grond. Nu tabaksbedrijf China Tobacco International naar de beurs gaat, zal de markt wel verder open gaan.
Lees meer bij De Tijd

tags:  buitenland