line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 december 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse Surgeon General waarschuwt voor e-sigaretgebruik onder tieners / Sms’jes helpen Chinese rokers te stoppen met tabaksgebruik / New Delhi zet streep door verbod op anti-rookgroep / Het roken van ‘bidi’s kost de Indiase overheid jaarlijks 10 miljard euro.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Surgeon General waarschuwt voor e-sigaretgebruik onder tieners
Dr. Jerome Adams, de Amerikaanse Surgeon General, het hoofd van het departement van Volksgezondheid, heeft een waarschuwing afgegeven voor e-sigaretgebruik onder jongeren. Onlangs werd bekend dat een op de vijf jongeren met e-sigaretten experimenteert. Vooral het merk Juul is populair. Jongeren weten dat roken slecht voor je is, stelt Adams, maar denken dat e-sigaretgebruik geen kwaad kan, terwijl dat niet klopt. Adams roept ouders, onderwijzers en gezondheidsprofessionals op om actie te ondernemen.
Lees meer bij CNN

Uit ander Amerikaans nieuws komt naar voren dat de tabaksindustrie de e-sigarethype onder jongeren kennelijk interessant vindt. Zo heeft Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, heeft voor 13 miljard dollar (omgerekend 11,4 miljard euro) een minderheidsbelang van 35% in Juul Labs genomen. Onder de 1500 medewerkers van Juul wordt een bonus van 2 miljard dollar verdeeld.
Lees meer in The New York Times

China: Sms’jes helpen rokers te stoppen met tabaksgebruik
Uit onderzoek van de Central South University in China dat is gepubliceerd in Plos Medicine blijkt dat rookstopinterventies per sms effect hebben. Rokers kunnen zich aanmelden voor rookstopprogramma’s waarbij dagelijkse sms-berichten hen helpen om het niet-roken vol te houden. Deze zogenaamde ‘happy quit’ interventie blijkt een flink slagingspercentage te hebben en is met name interessant voor mensen die in afgelegen gebieden leven.
Lees meer bij Eurekalert

India: New Delhi zet streep door verbod op anti-rookgroep
Vorige maand verbood de overheid van New Delhi een kleine anti-rookgroep die de Socio Economic and Educational Development Society (SEEDS) heet. De groep krijgt geld van Bloomberg Philanthropies, maar was onduidelijk over de geldstroom. De overheid verbood daarop de groepering omdat ze geen zicht had op de buitenlandse financiering van SEEDS. Dat verbod is nu weer opgeheven omdat SEEDS zich richt op het verbeteren van de volksgezondheid en wordt beschouwd als een welkome bijdrage aan de samenleving.
Lees meer bij Reuters

India: Het roken van bidi’s kost de overheid jaarlijks 10 miljard euro
Bidi’s zijn sigaretten van losse tabak die zelf worden gerold in bladeren. Ze zijn in India zeer goedkoop en extreem populair. Er zijn 72 miljoen bidi-rokers in India. Bidi’s vormen daar 81 procent van alle tabaksgebruik. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in Tobacco Control blijkt dat dat de overheid meer dan 805,5 miljard rupees (omgerekend ruim 10 miljard euro) kost aan gezondheidskosten en vroegtijdig overlijden.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  buitenland