line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 december 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: hoog aantal Vlaamse leerlingen blijft met tabak experimenteren / Uitbreiding Zweeds rookverbod naar speeltuinen en treinstations / Accijnsopbrengst moet terugvloeien naar rookpreventie in Nieuw-Zeeland’ / Amerikaanse kinderen uit lage SES-gebieden staan aan meer rook bloot / Het aantal Amerikaanse scholieren dat e-sigaretten gebruikt is flink gegroeid / Plain packaging leidde tot hogere tabaksprijzen in Groot-Brittannië.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: hoog aantal leerlingen blijft met tabak experimenteren
Uit nieuw onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs blijkt dat één op de vijf leerlingen nog altijd experimenteert met sigaretten. Tien jaar geleden was dat nog één op de vier leerlingen. Onder de leeftijdscategorie 17-18-jarigen experimenteert zelfs 41 procent van de leerlingen. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Vandeurzen noemt deze cijfers “verontrustend”.
Lees meer bij Gezondleven.be

Zweden: uitbreiding rookverbod naar speeltuinen en treinstations
De Zweedse regering heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee het rookverbod wordt uitgebreid. Per 1 juli 2019 vallen ook terrassen, speeltuinen en treinstations onder het rookverbod en zijn roomruimtes voortaan verleden tijd.
Lees meer bij Ottawa Citizen

Nieuw-Zeeland: accijnsopbrengst moet terugvloeien naar rookpreventie
Van de 1,8 miljard Nieuw-Zeelandse Dollar (omgerekend iets meer dan een miljard euro) aan accijnsopbrengsten in Nieuw-Zeeland, vloeit 70 miljoen terug naar rookpreventie. Gezondheidsorganisaties stellen dat er veel meer geïnvesteerd zou moeten worden in rookpreventie om ervoor te zorgen dat het land inderdaad in 2025 een rookvrije generatie heeft.
Lees meer bij Newstalk

Verenigde Staten: kinderen uit lage SES-gebieden staan aan meer rook bloot
Uit onderzoek van de New York University Steinhardt School of Culture, Education and Human Development dat is gepubliceerd in het Journal of Nicotine and Tobacco Research blijkt dat baby’s en kinderen die in armere gezinnen (van lage sociaal economische status, SES) en in rurale gebieden opgroeien, een groter risico lopen om aan tabaksrook blootgesteld te worden. Bij 63% van hen zijn afbraakproducten in het bloed gevonden die wijzen op blootstelling aan nicotine. Bij 15% was dat niveau aan afbraakproducten zelfs net zo hoog als bij volwassenen.
Lees meer bij Crains

Verenigde Staten: het aantal scholieren dat e-sigaretten gebruikt is flink gegroeid
Dit jaar is het e-sigaret gebruik onder Amerikaanse tieners toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. Het aantal dampende 17 en 18-jarigen was in 2017 nog 11% en het afgelopen jaar 21%. In jongere leeftijdscategorieën verdubbelde het gebruik ook.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: plain packaging leidde tot hogere tabaksprijzen
Uit onderzoek van de University of Sterling blijkt dat de prijzen van tabak sinds de invoering van plain packaging in mei 2017 met vijf procent zijn gestegen. Dit is het tegenovergestelde van wat tabaksproducenten beweerden bij hun pogingen om de invoering van plain packaging tegen te houden. Zij stelden dat de maatregel (het verplicht standaardiseren van het uiterlijk van de tabaksverpakkingen) ervoor zou zorgen dat tabak goedkoper en daardoor verleidelijker/makkelijker zou worden om aan te schaffen.
Lees meer in The Guardian

tags:  buitenland