line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 december 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ondanks rookverbod neemt het aantal Spaanse rokers toe / Canadese jongeren zijn meer e-sigaretten gaan gebruiken / Eén op de vier Amerikaanse niet-rokers staat bloot aan giftige hoeveelheid rook / Altria neemt minderheidsbelang in Canadese wietproducent / Afschrikwekkende plaatjes ontmoedigen jeugdroken / Britten hebben spijt van roken.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: ondanks rookverbod neemt het aantal rokers toe
Uit nieuw onderzoek blijkt dat 34% van de Spaanse bevolking rookt. Dat is een lichte stijging sinds 2005 toen dat aantal nog 32,8% was. In dat jaar is een rookverbod op de werkvloer ingevoerd dat in 2010 werd uitgebreid met een rookverbod in de horeca. De Minister van Volksgezondheid heeft in een reactie gezegd niet te begrijpen waar de stijging vandaan komt, maar wel dat ze wil dat het rookverbod strenger gehandhaafd gaat worden.
Lees meer in El Pais

Canada: jongeren zijn meer e-sigaretten gaan gebruiken
Sinds mei is de verkoop van nicotine houdende apparaten zoals e-sigaretten legaal in Canada. Uit nieuw onderzoek van de University of Waterloo blijkt dat het aantal jongeren dat de e-sigaret is gaan gebruiken enorm is toegenomen. Ook is het aantal rokers toegenomen. Na de gelegaliseerde verkoop is e-sigaretmerk Juul op de Canadese markt gebracht. In de Verenigde Staten is Juul een razend populair merk onder jongeren.
Lees meer bij CBC

Verenigde Staten: één op de vier niet-rokers staat bloot aan giftige hoeveelheid rook
Uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat één op de vier niet-rokers blootstaat aan gevaarlijke hoeveelheden tabaksrook. Onder hen zijn 14 miljoen kinderen. Sinds eind jaren ’80 is het aantal mee-rokers drastisch afgenomen, hoewel die daling al jaren stagneert. Gezondheidsexperts maken zich zorgen over de schadelijke gevolgen van roken en meeroken.
Lees meer in The Mail on Sunday

Canada: Altria neemt minderheidsbelang in wietproducent
Altria heeft voor 1,9 miljard dollar een minderheidsbelang van 45% genomen in wietproducent Cronos. Nu het gebruik van wiet is gelegaliseerd in Canada, blijkt een van ’s werelds grootste tabaksverkopers (in de Verenigde Staten en Canada verkoopt Altria o.a. Marlboro) interesse te hebben in de cannabishandel.
Lees meer bij Sky

Verenigde Staten: afschrikwekkende plaatjes ontmoedigen jeugdroken
Uit nieuw onderzoek van de Cornell University blijkt dat het plaatsen van afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen dezelfde werking heeft als het plaatsen van tekstwaarschuwingen: het ontmoedigt jeugdroken. De plaatjes riepen negatieve emoties op bij degenen die ernaar keken.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Britten hebben spijt van roken
Uit een enquête onder 2000 deelnemers is een top 40 gerold van zaken waar Britten spijt van hebben. Roken staat op nummer 6. De Britten die deel hebben genomen zeggen dat ze dagelijks bijna een uur piekeren over zaken die ze liever anders hadden gedaan.
Lees meer in The Mirror

tags:  buitenland