line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 december 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse accijnsverhoging op roll-your-own tabak / Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse rokers stoppen minder snel / Rookverbod in alle Schotse gevangenissen / Merendeel volwassenen Britten heeft een ongezonde levensstijl / Turkse President Erdogan niet blij met e-sigaretten / Australische onderzoekers keren zich tegen The Foundation for a Smoke-free World.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: accijnsverhoging op roll-your-own tabak
De Britse overheid overweegt om ook een accijnsverhoging in te voeren op sigaretten die rokers zelf rollen. Deze roll-your-own tabak is nu veel lager belast dan kant-en-klaar sigaretten: er zit 30 pence accijns op iedere gewone sigaret en maar de helft daarvan op een zelf gerold exemplaar. Uit onderzoek blijkt dat een zesde van de categorie zelfrollers zou willen stoppen met roken. De prijsverhoging moet deze zelfrollers een extra prikkel geven, zodat zij hun voornemen daadwerkelijk gaan uitvoeren.
Lees meer in The Daily Star

Verenigde Staten: Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse rokers stoppen minder snel
Uit onderzoek van de University of California blijkt dat Afro-Amerikanen en Latijns-Amerikanen minder snel beginnen met roken. Eenmaal begonnen kunnen ze echter veel moeilijker weer stoppen dan blanke Amerikanen. Deze gemeenschappen hebben minder toegang tot begeleiding bij het stoppen met roken en rook-stop-middelen.
Lees meer bij Medical Xpress

Schotland: rookverbod in alle gevangenissen
De gevangenissen van Schotland moeten voor het einde van 2018 rookvrij zijn. Daarom is er een rookverbod ingesteld. Tweeënzeventig procent van de gevangenen rookt er nu nog. De Schotse overheid hoopt hen door het instellen van het verbod te kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ook worden er gratis e-sigaretten uitgedeeld om de gevangenen minder schadelijke rookwaar aan te bieden.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: merendeel volwassenen heeft een ongezonde levensstijl
Uit de Health Survey for England blijkt dat negen van de tien volwassenen 'iets ongezonds doen'. Ongezond betekent in dit geval bijvoorbeeld roken, meer dan 14 units alcohol drinken, minder dan vijf porties fruit en groenten eten per week, extreem overgewicht hebben, weinig fysieke activiteiten uitvoeren. De helft van alle volwassenen zegt schuldig te zijn aan drie of meer van deze risicofactoren voor een slechte gezondheid.
Lees meer bij de BBC

Turkije: Erdogan niet blij met e-sigaretten
De Turkse president Erdogan heeft tijdens een symposium over volksgezondheid in Istanbul het volgende gezegd: “Ze hebben iets vreemds uitgevonden dat ze een ‘elektronische sigaret’ noemen. Ze beweren dat er geen nicotine in zit, of maar heel weinig, maar mensen zullen er snel genoeg aan verslaafd geraken.” Erdogan is erg tegen alle vormen van roken en nicotinegebruik. Hij vindt dat tabaksfabrikanten erop uit zijn de jeugd verslaafd te maken en wil dat tegenhouden.
Lees meer op website De Jonge Turken

Australië: Onderzoekers keren zich tegen The Foundation for a Smoke-free World
Australische onderzoekers hebben zich openlijk geschaard achter hun collega’s van de Council of Academic Public Health Institutions Australasia. Die heeft in een statement vastgelegd dat ze op geen enkele manier subsidiegeld zullen aannemen van The Foundation for a Smoke-free World. Deze stichting wordt volledig met tabaksgeld gesponsord. De WHO heeft zich ook tegen deze stichting gekeerd.
Lees meer op de website Wiley
 

tags:  buitenland