line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 november 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: tabaksindustrie moet waarschuwingen op Amerikaanse verpakkingen plaatsen / tabaks-, alcohol- en gokindustrie doneren flink aan Australische politieke partijen / minder Europese vrouwen roken tijdens zwangerschap / minder sigaretten verkocht in Washington D.C. door accijnsverhoging / Nieuw-Zeelandse overheid wil verbod op dampen in horeca.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: tabaksindustrie moet waarschuwingen op verpakkingen plaatsen
De Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat de tabaksindustrie corrective statements op tabaksverpakkingen moet plaatsen. Vorig jaar moest de industrie reclamespotjes en krantenadvertenties plaatsen waarin ze toegaf de consument misleid te hebben en moest ze uitleggen hoe ongezond roken is. Diezelfde boodschappen moeten nu ook op tabaksverpakkingen geplaatst worden.
Lees meer bij CNN

Australië: tabaks-, alcohol- en gokindustrie doneren flink aan politieke partijen
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de tabaks-, alcohol- en gokindustrie samen rond de 14 miljoen Australische dollars hebben gedoneerd aan politieke partijen, tijdens voor hen kritieke debatten over bijvoorbeeld anti-rookwetgeving of vlak voor verkiezingen. Het doel van de donaties was het kopen van invloed op die debatten en het vormen van een langdurige relatie met deze partijen.
Lees meer in The Guardian

Europa: minder vrouwen roken tijdens zwangerschap
Uit het European Perinatal Health Report, een vergelijkend onderzoek tussen Europese landen, blijkt dat het percentage vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap in 2015 13% lager lag dan in 2010. Negentien Europese landen hadden cijfers over het aantal rokende vrouwen tijdens de zwangerschap, dus alleen de data van die landen is meegewogen. Het rapport stelt dat er nog verbetering nodig is. In een kwart van de 19 landen rookte meer dan 12,5 procent van de zwangere vrouwen. Het meest was dat in Valencia (Spanje) met 18,3 procent, Wales met 17,3 procent en Frankrijk met 16,3 procent. In Nederland is het percentage 9%, staat in het onlangs gepubliceerde Preventieakkoord.
Lees meer bij Science Mag

Roken tijdens de zwangerschap geeft het kind later een grotere kans op ernstige zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Experimental Psychologie.
Lees meer bij Eurekalert

Verenigde Staten: minder sigaretten verkocht door accijnsverhoging
Nadat de prijs van een pakje sigaretten in Washington D.C. met 2 dollar was verhoogd, is er minder tabak verkocht. Dat blijkt uit de eerste reacties van tabaksverkopers. Officiële data volgen nog, maar de eerste tekenen laten zien dat de verhoging van de prijs tot ontmoediging van roken heeft geleid.
Lees meer in The Washington Post

Nieuw-Zeeland: overheid wil verbod op dampen in horeca
De Nieuw-Zeelandse overheid heeft bekend gemaakt een verbod in te willen stellen op het gebruik van de e-sigaret (dampen) in restaurants, cafés, bars en op de werkvloer. Daarnaast mogen e-sigaretten alleen nog onder bepaalde voorwaarden worden uitgestald in winkels, zodat ze er minder verleidelijk uitzien voor jongeren.
Lees meer bij de NZ Herald

 

tags:  buitenland