line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 november 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA stelt verbod in op verkoop (e-)sigaretten met smaakjes / Kinderen worden sneller rokers als er in hun omgeving gerookt wordt / Thaise overheid keurt wetsvoorstel plain packaging goed / Rookverbod in Maleisië blijft bestaan ondanks protesten / Britse politici willen dat er damp-plekken worden ingesteld op de werkvloer

.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA stelt verbod op verkoop (e-)sigaretten met smaakjes
Amerikaanse winkels mogen geen tabaksproducten of e-sigaretten meer verkopen met ‘lekkere smaakjes’. Dat heeft de Food and Drug Administration (FDA) bekend gemaakt. De maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat jongeren niet in verleiding komen om met roken of dampen te gaan experimenteren.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: kinderen worden sneller rokers als in hun omgeving gerookt wordt
Kinderen zijn sneller geneigd zelf te gaan roken als hun moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap of als hun ouders of vrienden roken. Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College Londen dat is gepubliceerd in het blad Thorax. Voor het onderzoek is naar data gekeken van meer dan 11.000 kinderen die rond de veertien jaar oud waren.
Lees meer op de website van Imperial College

Thailand: overheid keurt wetsvoorstel plain packaging goed
Het wetsvoorstel tot het invoeren van plain packaging, het standaard verpakken van tabaksproducten, is goedgekeurd door de Thaise overheid. Daarmee wordt het land, het eerste Aziatische land dat deze anti-rookmaatregel in zal voeren. De maatregel moet roken minder aantrekkelijk maken voor jongeren.
Lees meer in The Bangkok Post

Maleisië: rookverbod blijft bestaan ondanks protesten
Het rookverbod dat in Maleisië per januari 2019 in zal gaan bij restaurants en eethuizen blijft in stand. Dat heeft de Maleisische overheid bekend gemaakt. Eerder was er tegen het verbod geprotesteerd door restauranthouders, die voor hun omzet vreesden. Desondanks vindt de overheid de volksgezondheid belangrijker.
Lees meer bij Daily Express

Groot-Brittannië: politici willen dat er damp-plekken worden ingesteld op de werkvloer
Om aan te moedigen dat rokers overstappen op e-sigaretten willen meerdere Britse politici dat er plekken worden ingesteld op de werkvloer waar gedampt mag worden. Het Britse Parlement zou een van de eerste plekken moeten worden waar dat mogelijk is.
Lees meer bij ITV

tags:  buitenland