line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 november 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Juul stopt met smaakjes e-sigaretten én social media campagnes in de VS / Tabaksindustrie speelt prijsspelletje om Britse rokers verslaafd te houden / Waarom Altria met sommige e-sigaretten stopt / Gezondheidsorganisatie adviseert accijnsverhoging Nigeria / Knesset stemt over invoering plain packaging Israël.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Juul stopt met smaakjes e-sigaretten en social media campagne
Na grote publieke druk en een waarschuwing van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft e-sigarettenfabrikant Juul besloten om te stoppen met de verkoop van lekkere smaakjes voor haar producten. Ook stopt ze met haar sociale media campagnes. Juul is het populairste merk in de Verenigde Staten en onder Amerikaanse tieners is het een rage om met Juul te experimenteren. Veel tieners raakten bekend met het merk via social media. De FDA had Juul opgeroepen tot dringende actie: als Juul niet zou stoppen om haar producten te marketen naar jongeren, zou er een verbod komen. Juul heeft nu besloten haar producten zelf van de markt te halen.
Lees meer in The New York Times

Ander nieuws maakt duidelijk wat de plannen van Juul zijn: er is bekend gemaakt dat Juul zich op Indonesië gaat richten om uit te kunnen breiden naar Azië.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: tabaksindustrie speelt prijsspelletje om rokers verslaafd te houden
Een van de meest effectieve maatregelen om roken te ontmoedigen is het flink verhogen van de accijns, waardoor de prijs van sigaretten te hoog wordt voor consumenten. De tabaksindustrie probeert te voorkomen dat rokers stoppen door een reeks aan goedkopere merken aan te gaan bieden, zodat rokers nog altijd verleid worden om door te blijven roken.
Lees meer in The Conversation

Verenigde Staten: Waarom Altria met sommige e-sigaretten stopt
Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, gaat stoppen met de verkoop van een gedeelte van haar assortiment aan e-sigaretten. Vooral de e-sigaretten met lekkere smaakjes gaan eruit (behalve menthol) om de Amerikaanse Food and Drug Adminsitration (FDA) tegemoet te komen. De FDA wil dat e-sigaretbedrijven überhaupt stoppen met de lekkere smaakjes, omdat dat met name jongeren verleid tot uitproberen. Altria hoopt met haar acties good will te tonen, zodat de FDA welwillender komt te staan tegenover de goedkeuring van de IQOS, het heat-not-burn-product waar het bedrijf al haar hoop op heeft gevestigd.
Lees meer in Forbes

Nigeria: gezondheidsorganisatie adviseert accijnsverhoging
De Nigeria Tobacco Control Alliance heeft de regering opgeroepen de accijns op tabaksproducten met 70 procent te verhogen zodat roken minder verleidelijk wordt. Daarmee kan het land ook tegemoetkomen aan de verplichtingen uit het FCTC-verdrag, dat ze heeft ondertekend.
Lees meer bij Punch

Israël: Knesset stemt over invoering plain packaging
De Knesset zal in de komende weken stemmen over het verplicht stellen van gestandaardiseerde verpakkingen (plain packaging): tabaksproducten waarop geen merkuitingen meer te zien zullen zijn, alleen een vermelding van de merknaam. Er komen ook grote gezondheidswaarschuwingen op en het zal ’s werelds lelijkste kleur krijgen, om roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.
Lees meer in Haaretz

tags:  buitenland