line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 november 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: e-sigarettenfabrikant JUUL spendeert flink meer aan Amerikaanse lobby / ‘Tabaksindustrie gebruikt smaakjestruc om Australische jongeren aan het roken te krijgen’ / Britse accijns gaat omhoog zodat pakje sigaretten meer dan tien pond kost / Finse import snus moet volledig verboden worden / Roken leidde tot rottende tanden tijdens Ierse grote hongersnood.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: E-sigarettenfabrikant JUUL spendeert flink meer aan lobby
Terwijl de Amerikaanse Food and Drug Administration JUUL heeft gewaarschuwd te stoppen met de marketing van haar product naar jongeren, heeft de e-sigaretfabrikant haar lobby-uitgaven juist flink verhoogd. Het vorige kwartaal gaf JUUL meer dan een half miljoen dollar uit aan lobby, een verhoging van 167 procent. De fabrikant heeft ex-adviseurs van George W. Bush, Obama en ook Paul Ryan (sinds 29 oktober 2015 de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden) ingehuurd om haar belangen in Washington te bepleiten.
Lees meer bij Yahoo Finance

Australië: ‘Tabaksindustrie gebruikt smaakjestruc om jongeren aan het roken te krijgen’
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control blijkt dat de verkoop van sigaretten waarin capsules zitten die de smaak van sigaretten beïnvloeden exponentieel is gestegen sinds deze sigaretten in 2007 op de markt zijn gebracht. Volgens een Australische anti-rookorganisatie is dit een aanval op de volksgezondheid. Tabaksfabrikanten proberen met de smaakcapsules roken aantrekkelijk te maken voor jongeren. Australië heeft het laagste aantal rokers onder jongeren ter wereld, met 3% van de jongeren onder de achttien die roken.
Lees meer in The Guardian

Groot-Brittannië: Accijns gaat omhoog zodat pakje sigaretten meer dan tien pond kost
Een pakje sigaretten gaat in Groot-Brittannië meer dan tien pond kosten (omgerekend 11,24 euro). Chancelor Richard Hammond heeft bekend gemaakt dat de accijns met 2 procent meer dan de inflatie zal worden verhoogd, waardoor een pakje sigaretten 28 pence duurder wordt. De overheid hoopt met duurdere tabak roken verder te ontmoedigen.
Lees meer in The Sun

Finland: Import snus moet volledig verboden worden
Volgens de Finnish Medical Association (FMA), een werkgroep van het ministerie van Volksgezondheid, moet de import van snus (poedervormige tabak die onder de bovenlip wordt aangebracht) volledig verboden worden. De Finse overheid probeert het gebruik van tabaksproducten onder de bevolking verder te ontmoedigen en ziet het gebruik van snus als een grote bedreiging voor de volksgezondheid.
Lees meer bij YLE

Ierland: Roken leidde tot rottende tanden tijdens grote hongersnood
Tijdens de grote Ierse hongersnood in 1845 en 1852 waarbij een miljoen mensen zijn omgekomen, bleek meer dan de helft van de volwassenen tanden te missen en bleek tachtig procent rottende tanden te hebben ten gevolge van pijproken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Queens University te Belfast.
Lees meer bij The Times

tags:  buitenland