line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 oktober 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Europese Commissie op haar hoede voor nieuwe tabaksproducten / Adviseur voormalige Australische Minister-President werkt voor PMI / Britse winkels betrapt op verkopen e-sigaretten aan minderjarigen / Totaal verbod op verkoop e-sigaretten en alternatieve tabaksproducten in Hong Kong.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Brussel: Europese Commissie op haar hoede voor nieuwe tabaksproducten
Volgens een ambtenaar van de Europese Commissie (EC) is de EC op haar hoede voor ‘nieuwe’ en ‘alternatieve’ tabaksproducten en vindt ze het zeer belangrijk dat er eerst nieuwe informatie wordt verzameld over de schadelijkheid van deze producten. “We moeten vooral promoten dat mensen helemaal niet verslaafd raken,” stelde de ambtenaar.
Lees meer bij Euractiv

Ander Europees nieuws: vertegenwoordigers van landen die deelnamen aan de Conference of the Parties (COP) in Geneve, de belangrijkste internationale anti-rookconferentie, zijn van mening dat Heat-not-Burn producten gereguleerd moeten worden als gewone tabaksproducten.
Meer bij VOA Nieuws

Australië: Adviseur voormalige Minister-President werkt voor PMI
Murray Cranston was een adviseur van voormalig Minister-President Tony Abbott (tot 2015), ook toen die nog minister van Volksgezondheid was. Cranston werkt inmiddels als in-huis-lobbyist voor Philip Morris International. Zijn titel is nu ‘manager federal government affairs’ en in die hoedanigheid moeten hij en zijn team contact onderhouden met politici. Toch komt Cranston niet voor in het Australische lobbyregister. Dat blijkt door een fout in het register te komen dat geen lobbyisten registreert die in dienst zijn van het bedrijf zelf, maar alleen lobbyisten van derde partijen die een bedrijf zo proberen te vertegenwoordigen.
Lees meer bij The Guardian

Groot-Brittannië: Winkels betrapt op verkoop e-sigaretten aan minderjarigen
Winkels in Groot-Brittannië mogen alleen e-sigaretten verkopen aan mensen die ouder dan 18 jaar zijn. Maar uit een undercoveronderzoek van het programma 5 Live, blijkt dat winkels wel degelijk e-sigaretten aan minderjarigen verkopen als die daarom vragen.
Lees meer bij de BBC

Hong Kong: Totaal verbod op verkopen e-sigaretten en alternatieve tabaksproducten
De overheid van Hong Kong heeft bekend gemaakt de verkoop van e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten niet alleen te verbieden voor minderjarigen, maar voor alle inwoners.
Lees meer bij de South China Morning Post

tags:  buitenland