line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 september 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week:
Aantal mensen dat kanker zal krijgen groeit / WHO roept op tot invoeren duidelijkere accijnsstructuur Pakistan / Overheid Saoedi-Arabië wil plain packaging invoeren / Online tabaksverkopers in Nigeria overtreden tabakswet.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Aantal gevallen van kanker groeiende
Uit nieuw onderzoek van de International Agency for Research on Cancer
blijkt dat het aantal mensen dat kanker zal krijgen aan het toenemen is. De voorspellingen zijn dat er 18,1 miljoen nieuwe gevallen zullen worden geconstateerd waarvan 9,6 miljoen patiënten zullen overlijden. Dat is een flinke toename, die wordt toegeschreven aan de stijgende gemiddelde leeftijd van de wereldbevolking. Naarmate de wereldbevolking welvarender wordt, neemt ook het aantal kankers die toe te schrijven zijn aan een ongezonde levensstijl toe. Onder de vrouwelijke bevolking van 28 landen is longkanker de voornaamste dodelijke kanker. Het nemen van anti-rookmaatregelen kan dat aantal terugdringen.
Lees meer bij de BBC

Pakistan: WHO roept op tot invoeren duidelijkere accijnsstructuur
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Pakistaanse overheid opgeroepen om een duidelijker accijnssysteem in te voeren. Ze adviseert ook om de tabaksaccijns op te hogen naar 70 procent van de verkoopwaarde. Sigaretten vallen in de Pakistan tot nu toe onder een heel laag belastingtarief en zijn daardoor zeer goedkoop ten opzichte van de rest van de wereld.
Lees meer bij The News

Saoedi-Arabië: Overheid wil plain packaging invoeren
De Saoedi-Arabische overheid heeft aan de World Trade Organization laten weten dat ze van plan is plain packaging in te voeren. Tabaksproducten mogen dan voortaan alleen nog in gestandaardiseerde verpakkingen verkocht worden, zonder merkuitingen. De maatregel moet roken minder verleidelijk maken.
Lees meer bij Reuters

Nigeria: Online tabaksverkopers overtreden tabakswet
Uit onderzoek is gebleken dat Nigeriaanse online tabaksverkopers de tabakswet overtreden. Op geen enkele manier is er een waarborg ingebouwd dat kopers van tabak ouder zijn dan 18 jaar, terwijl minderjarigen geen tabak mogen aanschaffen. Ook maken de internetverkopers aan de lopende band reclame, terwijl er een reclameverbod op tabak is.
Lees meer in Premium Times

tags:  buitenland