line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 september 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Pijlen tabaksindustrie gericht op Afrika / Nog nooit zo’n laag percentage Amerikaanse rokers gemeten / Rookverbod in publieke ruimte Israël ingevoerd / Levensverwachting Russen zeven jaar verlengd, roken problematisch / Filipijnse eiland Borocay voert rookverbod in / Brit documenteert gevolgen van roken van 300.000 sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Afrika: Pijlen tabaksindustrie gericht op continent
Uit onderzoek van de Universiteit van Kaapstad blijkt dat de tabaksindustrie haar pijlen op het Afrikaanse continent heeft gericht. Het is een continent in ontwikkeling waardoor meer mensen tabaksproducten kunnen veroorloven. Bovendien zijn er nog niet zoveel strenge anti-rookmaatregelen genomen waardoor de industrie vrij spel heeft.
Lees meer bij Fin24

Verenigde Staten: Nog nooit zo’n laag percentage rokers gemeten
In 2017 rookte 13,9 procent van de Amerikanen. In 2016 was dat 15,5 procent. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het cijfer uit 2017 het laagste dat ze ooit hebben gemeten. Het CDC begon in 1965 met het bijhouden van het aantal rokers. Hoewel het percentage laag is, betekent het nog altijd dat er 34 miljoen rokers zijn in de VS. Jaarlijks sterven er 480.000 mensen aan de gevolgen van roken.
Lees meer bij Mexical Xpress

Israël: Rookverbod in publieke ruimte ingevoerd
Voortaan is het verboden te roken in publieke ruimtes, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, bij concerten (waar meer dan 50 man aanwezig zijn), demonstraties, openlucht evenementen, scholen, speeltuinen, dierentuinen, zwembaden, sportcomplexen en ga zo nog maar even door. De Israëlisch overheid wil zo dat jongeren beschermd worden tegen de gevaren van roken.
Lees meer bij de BBC

Rusland: Levensverwachting zeven jaar verlengd, roken problematisch
De gemiddelde levensverwachting van Russen is tussen 1994 en 2016 met zeven jaar verlengd. De reden is dat er de afgelopen jaren veel aandacht voor een gezonder leven is geweest. Toch is de helft van de sterfgevallen in Rusland te wijten is aan een ongezonde levensstijl. Samen met alcohol blijft roken een problematische verslaving.
Lees meer bij Scienmag

Filipijnen: Eiland Borocay voert rookverbod in
Het Filipijnse eiland Borocay staat voortaan niet meer toe dat er in openbare ruimtes gerookt wordt. De lokale overheid heeft besloten die maatregel in te stellen omdat dat beter voor het milieu is en ze kinderen wil beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van meeroken.
Lees meer bij Ecowaste Coalition

Groot-Brittannië: Man documenteert gevolgen van het roken van 300.000 sigaretten
Een Brit heeft zichzelf gefilmd om te laten zien wat de gevolgen zijn van het roken van 300.000 sigaretten in zijn leven. De man ligt in een ziekenhuis bed en heeft extreme pijn bij het ademhalen. Hij hoopt met de video te bewerkstelligen dat andere rokers zullen stoppen en zichzelf de pijn besparen die hij door moet maken.
Bekijk de video bij Metro

tags:  buitenland