line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 augustus 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Turkse niet-rokers krijgen voordeeltjes toegestopt / Tabaksindustrie probeert anti-rookmaatregelen in Zuid-Afrika tegen te houden / Displayban werkt in Deense supermarkten / Kinderen die meeroken hebben dezelfde kans op reuma als rokers / Rokers zijn beter af als ze stoppen, ondanks gewichtstoename. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Turkije: Niet-rokers krijgen voordeeltjes toegestopt
In een nieuw anti-rookplan van de Turkse overheid is opgenomen dat niet-rokers voortaan kunnen rekenen op voordeeltjes. Ze hoeven minder lang te werken, krijgen recht op een week extra vakantie en hoeven minder belasting te betalen. Zo hoopt de Turkse overheid rokers aan te moedigen om te stoppen en de aantrekkingskracht van tabak op niet-rokers te verminderen. Andere voorgenomen anti-rookmaatregelen zijn: een accijnsverhoging, strenger controleren op rookverboden, voorlichtingscampagnes en het verhogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar.
Lees meer bij Ahval

Zuid-Afrika: Tabaksindustrie probeert anti-rookmaatregelen tegen te houden
De tabaksindustrie in Zuid-Afrika is druk bezig om anti-rookmaatregelen tegen te houden en e-sigaretten te promoten. Daartoe heeft ze dure advertentiecampagnes ingezet en probeert ze journalisten en gezondheidsprofessionals te beïnvloeden. Er zijn trainingen geweest voor journalisten (ook uit andere Afrikaanse landen) waarbij Philip Morris bijvoorbeeld heeft gepoogd hen over te halen te melden dat e-sigaretten goed voor de gezondheid zijn, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat het dampen van e-sigaretten ook schadelijk voor de gezondheid is.
Lees meer bij Daily Maverick

Denemarken: Displayban werkt in supermarkten
De Deense supermarktketen Netto besloot in juli tabak uit de schappen te halen bij 500 supermarkten. De keten wilde zo een bijdrage leveren aan het minder verleidelijk maken van roken voor jongeren. Klanten moeten voortaan vragen om sigaretten als ze die zouden willen kopen. De supermarktketen maakt nu bekend dat er sinds de displayban inderdaad veel minder tabak is verkocht.
Lees meer bij The Local

Frankrijk: Kinderen die meeroken hebben dezelfde kans op reuma als rokers
Uit onderzoek van het Institut Gustave Roussy te Parijs blijkt dat kinderen die meeroken dezelfde verhoogde kans op het ontwikkelen van reuma hebben als rokers. De kans op reuma is veertig procent hoger dan bij niet-rokers. De onderzoekers onderzochten 100.000 vrijwilligers sinds de jaren ’90, zodat ook de langetermijneffecten van roken en meeroken duidelijk in kaart konden worden gebracht.
Lees meer in The Mail on Sunday
Uit ander nieuws blijkt dat niet-rokende kinderen die opgroeiden met rokende ouders en dus meerookten, later alsnog een grotere kans hebben om te overlijden aan longkanker.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Rokers zijn beter af als ze stoppen, ondanks gewichtstoename
Rokers die stoppen met roken en daardoor zwaarder worden, denken soms dat ze de ene slechte omstandigheid voor hun gezondheid hebben ingeruild voor een ander. Maar uit onderzoek van de Harvard Universiteit blijkt dat roken veel schadelijkere gevolgen voor de gezondheid heeft dan de gewichtstoename. In vergelijking tot rokers hebben degenen die zijn gestopt met roken en de grootste gewichtstoename hebben gehad, alsnog een vijftig procent lagere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Lees meer bij AP

tags:  buitenland