line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 augustus 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie probeert binnen te dringen in FCTC-bijeenkomst / Britse publieke instellingen investeerden 1,9 miljard euro in tabak / In een derde van de Britse primetime programma’s wordt gerookt / Brits onderzoek: e-sigaretten zijn schadelijker dan gedacht / Roken kost Japanse samenleving 16 miljard euro.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Publieke instellingen investeerden 1,9 miljard euro in tabak
Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat allerlei verschillende publieke instellingen (de brandweer, scholen, gezondheidsinstellingen) in Groot-Brittannië in tabak investeren. Omgerekend gaat het om 1,9 miljard euro aan tabaksaandelen. Volgens de instellingen kunnen ze niet stoppen met hun investeringen omdat ze een wettelijke verplichting hebben om via investeringen hun pensioengelden zo groot mogelijk te maken. Ze claimen dat tabaksinvesteringen daarvoor nodig zijn. Volgens verschillende anti-rookorganisaties is dat echter niet waar en kunnen de instellingen heel goed zonder hun tabaksaandelen.
Lees meer bij The Guardian

India: Tabaksindustrie probeert binnen te dringen in FCTC-bijeenkomst
The Tobacco Institute of India (TII) heeft de Indiase overheid gevraagd of ze mee mag praten bij het aanstaande overleg van het internationale anti-rookverdrag FCTC in Geneve. Het overleg heet Conference of the Parties en is een samenkomst van alle aangesloten partijen, waaronder Nederland, om de voortgang van anti-rookwetgeving in de wereld te bespreken. De tabaksindustrie probeert hier vaker binnen te dringen, vaak om wetgeving te kunnen afzwakken.
Lees meer bij The Business Standard

Groot-Brittannië: In een derde van primetime programma’s wordt gerookt
Uit onderzoek van Nottingham University blijkt dat een derde van de programma’s die op primetime werden uitgezonden in Groot-Brittannië rookscènes bevatten. Voor het onderzoek zijn 611 programma’s, 909 advertenties en 211 trailers onderzocht. Channel 5 had de meeste content waarin gerookt werd en BBC 2 het minst.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannie: e-sigaretten zijn schadelijker dan gedacht
Uit onderzoek van de University of Birmingham blijkt dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht. Het inademen van de damp kan het immuunsysteem beschadigen. Onderzoekers waarschuwen dat e-sigaretten niet als ‘veilig’ of ‘gezond’ gezien moeten worden, omdat er wel degelijk schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid.
Lees meer bij BBC

Japan: Roken kost samenleving 16 miljard euro
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Japanse samenleving jaarlijks omgerekend 16 miljard euro kwijt is aan de gevolgen van roken. Het overgrote deel van het geld gaat op aan ziektekosten (een kwart gaat alleen al op aan behandeling van verschillende vormen van kanker).
Lees meer bij Japan Today

tags:  buitenland