line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 augustus 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een rookverbod in Amerikaanse sociale woningbouw moet stoppen met roken vergemakkelijken / Een Britse accijnsverhoging van 100% kan roken flink ontmoedigen / Juul wil leeftijdsverificatiesysteem op haar e-sigaret zetten / Tweedehandsrook maakt Britse tieners kortademig / Philip Morris daagt BAT voor de rechter om heat-not-burn-patent / Analisten degraderen tabaksaandelen.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Een rookverbod in sociale woningbouw moet stoppen vergemakkelijken
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het instellen van een rookverbod in sociale woningbouw rokers zal helpen om te stoppen met roken. Mensen met een laag inkomen hebben een grotere kans om te gaan roken en wonen eerder in zo’n sociale woonvoorziening. Het U.S. Department of Housing and Urban Development (HUD) heeft al een verbod op sigaretten, sigaren en pijpen in deze appartementen aangekondigd.
Lees meer bij Reuters

Uit ander nieuws blijkt dat onderzoek heeft aangetoond dat tabaksfabrikanten agressiever reclame maken in gebieden waar minderheden en mensen met lage inkomens wonen.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Een accijnsverhoging van 100% kan roken flink ontmoedigen
Binnen zestien maanden zou de accijns op tabaksproducten in Groot-Brittannië met 100% verhoogd kunnen worden zodat een pakje sigaretten 20 pond zal gaan kosten. Daarmee zou de overheid roken in één klap flink ontmoedigen. Het plan komt van onderzoekers van de Universiteit van Bath.
Lees meer bij The Daily Star

Verenigde Staten: Juul wil leeftijdsverificatiesysteem op haar e-sigaret zetten
E-sigarettenmerk Juul, dat zeer populair in de Verenigde Staten is en ook op de Britse markt wil gaan opereren, heeft aangekondigd te experimenteren met een ingebouwd leeftijdsverificatiesysteem. De e-sigaretten moeten via bluetooth op slot schieten als iemand te jong voor gebruik blijkt te zijn. Ook wil het bedrijf proberen in te stellen dat de e-sigaretten niet werken in de buurt van scholen door een ingebouwd ‘geo-fencing’ systeem dat door gps herkent waar iemand zich bevindt.
Lees meer in de Daily Mail

Groot-Brittannië: Tweedehandsrook maakt tieners kortademig
Uit nieuw onderzoek blijkt dat tieners die meer dan een uur blootstaan aan rook, bijvoorbeeld doordat er thuis gerookt wordt, sneller last hebben van kortademigheid. Hierdoor hebben ze anderhalf keer zoveel kans om thuis te blijven van school. Ook lopen ze drie-en-een-half keer zoveel kans de spoedeisende hulp te moeten bezoeken door hun ademhalingsproblemen.
Lees meer in The Mail on Sunday

Japan: Philip Morris daagt BAT voor de rechter om heat-not-burn-patent
Philip Morris (PMI) heeft een rechtszaak aangespannen tegen haar grote concurrent British American Tobacco (BAT). PMI lanceerde haar heat-not-burn-product IQOS op de Japanse markt en BAT probeert een gedeelte van die markt in te pikken met eenzelfde product dat Glo heet. Volgens PMI heeft BAT inbreuk gemaakt op een patentrecht dat ze hebben voor hun IQOS.
Lees meer bij The Evening Standard

Mondiaal: Analisten degraderen tabaksaandelen
Financieel analisten hebben de waarde van tabaksaandelen van drie tabaksfabrikanten gedegradeerd. Doordat de verkoop van nieuwe alternatieve tabaksproducten tegen blijkt te vallen zien ze de toekomst van tabak minder rooskleurig in dan voorheen.
Lees meer bij de Morningstar

tags:  buitenland