line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 juli 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 
 Britse overheid dreigt Philip Morris aan te klagen vanwege IQOS-reclame / Indonesische tabaksfabrikant gebruikt sociale media om jongeren te benaderen / Philip Morris onder vuur na benaderen Britse NHS / Overheid Honduras in beroep tegen WTO-uitspraak plain packaging / Japanse overheid keurt rookverbod openbare ruimte goed / New Delhi wil rookvrije schoolpleinen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Overheid dreigt Philip Morris aan te klagen vanwege IQOS-reclame
Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft Philip Morris laten weten dat het de tabaksfabrikant aan zal klagen wanneer die niet direct haar advertenties bij verkooppunten van de IQOS weg zou halen. Philip Morris claimt in de advertenties dat de IQOS ‘gezonder’ is dan een gewone sigaret. Maar dat is niet onafhankelijk bewezen. Bovendien overtreedt Philip Morris met de uitingen het reclameverbod op tabak.
Lees meer in The Telegraph

Indonesië: Tabaksfabrikant gebruikt sociale media om jongeren te benaderen
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control blijkt dat het Indonesische tabaksmerk Sampoerna sociale media gebruikt om jongeren te kunnen bereiken. De sociale media wordt ingezet naast de reguliere marketing zoals advertentiecampagnes. Uit het onderzoek blijkt dat Sampoerna daarmee de regels op tabaksreclame heeft overtreden.
Lees het onderzoek in Tobacco Control

Groot-Brittannië: Philip Morris onder vuur na benaderen NHS
Tabaksfabrikant Philip Morris ligt publiek onder vuur omdat ze de Britse National Health Services (NHS) heeft benaderd om de medewerkers wat aan te bieden. De NHS is een overheidsinstantie die zich inzet om de gezondheid van Britten te bewaken. Omdat de NHS 70 jaar bestaat dacht de Marlboro-fabrikant er goed aan te doen de rokende medewerkers van de NHS te benaderen en hen aan te bieden om hen te helpen met stoppen. Terwijl deze overheidsmedewerkers juist geen contact met de tabaksindustrie mogen hebben omdat Groot-Brittannië het internationale FCTC-antirookverdrag heeft ondertekend.
Lees meer bij The Guardian

Honduras: Overheid in beroep tegen WTO-uitspraak plain packaging
Vorige maand verloor Honduras een zaak tegen Australië over de invoering van plain packaging, het verplicht gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen. Honduras had het land gedaagd bij de World Trade Organization om voor de belangen van de tabaksindustrie op te komen. Nu het land verloren heeft, heeft het aangekondigd in beroep te gaan.
Lees meer bij Reuters

Japan: Overheid keurt rookverbod openbare ruimte goed
De Japanse overheid heeft een grote stap genomen door een rookverbod voor openbare ruimtes goed te keuren. Gezondheidsprofessionals zijn maar gedeeltelijk tevreden, omdat er veel water bij de wijn is gegaan. Zo hebben een heleboel bars en restaurants een uitzonderingspositie gekregen en mag er daar alsnog gerookt worden.
Lees meer bij Medical Xpress

India: New Delhi wil rookvrije schoolpleinen
De gemeente New Delhi heeft een decreet uitgevaardigd met daarin richtlijnen die scholen moeten toepassen om de omgeving rondom de school rookvrij te maken. Zo zouden scholen de ouders van kinderen die betrapt worden met tabaksproducten in moeten lichten. De overheid wil jongeren zo verder beschermen tegen de gevaren van tabaksgebruik.
Lees meer bij The Pioneer

tags:  buitenland