line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 juli 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 
 Ondanks verbod worden er nog sigaretten rond Indiase scholen verkocht / Roken wordt verboden in sociale woonvoorzieningen VS / Belastinghaven Andorra stopt met adverteren voor goedkope tabak / Rokers geneigd gevolgen van roken voor kinderen te onderschatten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

India: ondanks verbod worden er nog sigaretten rond scholen verkocht
De wet in India schrijft voor dat er in een straal van 100 yards (91 meter) van scholen of opleidingscentra geen tabaksproducten verkocht mogen worden, zodat kinderen minder snel in de verleiding komen met tabak te experimenteren. Maar uit onderzoek blijkt dat er allerlei kleine winkeliers die wet overtreden. Soms lieten winkeliers bij navraag zelfs weten dat de tabak nu even was uitverkocht maar dat die snel weer voorradig zou zijn. De politie heeft nu meer boetes opgelegd, om de verkoop alsnog tegen te gaan.
Lees meer in The Times of India 

Verenigde Staten: roken wordt verboden in sociale woonvoorzieningen
Per 31 juli zal het roken van tabaksproducten (behalve e-sigaretten, snuff en kauwtabak) in sociale woonvoorzieningen in Amerikaanse Staten verboden worden. Het verbod gaat voor zowel binnen als voor de omgeving rond de sociale woonvoorzieningen gelden. Het verbod is ingesteld om jongeren tegen de gezondheidsgevaren van roken te beschermen. Huurders die het verbod overtreden kunnen op straat komen te staan.
Lees meer bij CBS News

Andorra: belastinghaven stopt met adverteren voor goedkope tabak
De overheid van Andorra heeft bekend gemaakt te zullen stoppen met het adverteren voor het inkopen van tabak. Veel mensen komen naar Andorra om goedkope producten te kopen, omdat er lagere belastingen gelden. Veel rokers gaan er daarom heen om tabak groot in te slaan. Andorra heeft onlangs het internationale anti-rookverdrag FCTC ondertekent en neemt nu maatregelen om haar inwoners als ook toeristen te beschermen tegen de gevaren van roken.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: rokers geneigd gevolgen van roken voor kinderen te onderschatten
Uit onderzoek van de Georgia State University blijkt dat rokers sneller dan niet-rokers geneigd zijn de gevolgen van het roken van tabak voor kinderen te onderschatten. Rokers denken eerder dat het blootstaan aan nicotine weinig effect op kinderen heeft. Dat blijkt gevaarlijk: onlangs werd bekend dat er meer gevallen van (nicotine)vergiftiging bij kinderen zijn geconstateerd, nadat zij bloot hadden gestaan aan nicotine.
Lees meer bij Scienceblog

tags:  buitenland