line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 juli 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuwe afschrikwekkende plaatjes nodig op Australische tabaksverpakkingen / Duitse tabaksfabrikant verliest zaak over verbod op mentholsigaretten / Gemeente Parijs maakt parken rookvrij / Vijf toeristenbestemmingen verbieden dampen / Camera’s in Singapore gaan zich ook op roken richten.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Nieuwe afschrikwekkende plaatjes nodig
Uit onderzoek blijkt dat Australiërs nog niet goed doordrongen zijn van alle schadelijke gezondheidsgevolgen van roken. Daarom wordt er nu voorgesteld om meer en nieuwe afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen te plaatsen. In september zal de prijs van een pakje sigaretten vermoedelijk weer met 3 Australische Dollar worden opgehoogd om roken verder te ontmoedigen.
Lees meer bij This is money

Duitsland: Tabaksfabrikant verliest zaak over verbod op mentholsigaretten
De Duitse tabaksfabrikant Planta Tabak, die zich toe heeft gelegd op het vervaardigen van niche tabaksproducten, heeft een zaak bij het Europese Hof verloren. De fabrikant vond dat het onterecht was dat mentholsigaretten (die in de EU een verkooppercentage hebben van meer dan drie procent) nog tot 2020 verkocht mogen worden. Kleinere merken zoals Planta Tabak vallen tegelijkertijd onder een groter verbod op tabak met lekkere smaakjes en mogen nu al niet meer verkocht worden. Het Hof heeft besloten dat de maatregel is bedoelt om jongeren niet te verleiden met roken te beginnen en vindt dat belangrijker dan het omzetverlies van Planta Tabak.
Lees meer bij NRC

Frankrijk: Gemeente Parijs maakt parken rookvrij
Parijs is beroemd om haar parken. De appartementen in de stad zijn over het algemeen klein, waardoor veel mensen in hun vrije tijd naar de parken trekken. Om roken verder terug te dringen en ervoor te zorgen dat minder mensen aan tabaksrook blootgesteld zullen worden, heeft de gemeente Parijs nu besloten dat roken in parken verboden wordt.
Lees meer bij The Telegraph

Mondiaal: Vijf toeristenbestemmingen verbieden dampen
India de Filipijnen, Libanon, Cambodja en Vietnam hebben bekend gemaakt dat ze dampen gaan verbieden. Toeristen die betrapt worden met een e-sigaret zullen beboet worden of kunnen zelfs de gevangenis in gaan. Alle reizigers die dampen, worden geadviseerd om eerst de landelijke regels te checken, zodat ze weten wat de gevolgen van hun e-sigaretgebruik kunnen zijn.
Lees meer bij The Daily Mail 

Singapore: Camera’s gaan zich ook op roken richten
De overheid van Singapore heeft bekend gemaakt dat straatcamera’s voortaan ook op het illegaal opsteken van sigaretten zullen gaan letten. Camera’s zullen met een speciale hittesensor worden uitgerust om illegale rokers op te sporen. Mensen die in overtreding zijn, kunnen een boete krijgen.
Lees meer in The Straits Times

 

tags:  buitenland