line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 juli 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Australië wint geschil over plain packaging / Gebruik van hookah- en shisha-pijp gepromoot via social media VS / Imperial begint met investeringen in Brits mediwiet / Deense supermarktketen stopt met verkoop tabak in het zicht / Gebrek aan geld beperkt tabakshandhaving China.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Overheid wint geschil over plain packaging
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft besloten dat Australië geen internationaal recht heeft overtreden met de invoering van ‘plain packaging’, waarmee tabak alleen nog in gestandaardiseerde verpakkingen zonder merkuitingen verkocht mag worden. Cuba, Honduras, Indonesië en de Dominicaanse Republiek hadden bij de WTO een klacht ingediend (daartoe aangezet door de tabaksindustrie). Australië heeft het geschil gewonnen, omdat de WTO stelt dat het land het recht heeft met deze maatregel haar inwoners tegen de gevaren van tabak te beschermen.
Lees meer bij The Guardian

Uit ander nieuws blijkt dat de Australische overheid bijna 40 miljoen Australische Dollar heeft uitgegeven aan de zes jaar durende zaak die Philip Morris had aangespannen over het invoeren van plain packaging. De Australische belastingbetaler heeft dus flink in de buidel moeten tasten om de tabaksgigant te verslaan.
Lees meer bij The Guardian

Verenigde Staten: Gebruik van hookah/shisha-pijp gepromoot via social media
Uit onderzoek van de Florida International University (in samenwerking met andere universiteiten) blijkt dat mensen die de hashtag #shisha of #hookah gebruiken, positief berichten over het gebruik van deze waterpijp, waardoor er feitelijk reclame voor het gebruik ervan wordt gemaakt. Voor het onderzoek werden er 279 berichten bekeken uit een berg van 11.517 berichten die de hasthags meedroegen.
Lees meer bij News18

Uit ander nieuws blijkt dat Amerikaanse tieners overschatten hoe vaak hun leeftijdsgenoten een hookah roken, waardoor ze het idee hebben dat de waterpijp populairder is dan hij eigenlijk is.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Imperial begint met investeringen in mediwiet
Tabaksgigant Imperial Brands heeft bekend gemaakt dat het gaat investeren in mediwiet van het Britse bedrijf Oxford Cannabinoid Technologies (OCT). In Groot-Brittannië begint de roep om legalisering van mediwiet steeds groter te worden en Imperial Brands probeert vooruitlopend daarop vast een gedeelte van de markt in handen te krijgen.
Lees meer bij de BBC

Denemarken: Supermarktketen stopt met verkoop tabak in het zicht
Sailing Group, eigenaar van duizend Deense supermarkten, heeft bekend gemaakt dat ze per 1 augustus een displayban invoeren. Tabaksproducten zullen dan niet meer zichtbaar in de schappen staan. De supermarktketen hoopt zo dat roken minder verleidelijk wordt voor jongeren.
Lees meer bij CPH Post

China: Gebrek aan geld beperkt tabakshandhaving
Het Chinese advocatenkantoor Beijing Impact Law Firm vroeg aan vijftien grote Chinese steden waar ze spaak liepen in de uitvoering van anti-rookmaatregelen. Uit het rapport van dit onderzoek blijkt dat steden vooral te weinig fondsen hebben om anti-rookmaatregelen te handhaven.
Lees meer bij China Daily

tags:  buitenland