line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 juni 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Radicale plannen om in 2034 een rookvrije generatie in Schotland te hebben / Tabaksfabrikanten VS moeten verplicht waarschuwen voor roken op website / Aantal Amerikaanse rokers nog nooit zo laag geweest / Thaise provincie begint anti-rookcampagne op sociale media / Ierse rokers opgeroepen om peuken op te ruimen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Schotland: Radicale plannen om in 2034 een rookvrije generatie te hebben
De Schotse overheid heeft plannen bekendgemaakt om in 2034 een eerste rookvrije generatie te hebben. Er worden 44 maatregelen ingevoerd die roken minder verleidelijk moeten maken. Zo wordt roken in en om ziekenhuizen verboden, mag er niet meer gerookt worden in gevangenissen en komen er grootse anti-rookcampagnes in de media.
Meer bij STV

Verenigde Staten: Tabaksfabrikanten moeten verplicht waarschuwen voor roken op website
Per rechterlijke order zijn tabaksfabrikanten nu verplicht om op hun websites te waarschuwen voor de gevaren van roken. Eerder werden ze al verplicht om reclametijd op radio- en televisie in te kopen en spotjes uit te zenden met de waarheid over roken. Ook moesten ze grote advertenties in kranten plaatsen. Daar is nu een regel bijgekomen die hen verplicht een waarschuwing op hun websites te plaatsen. Ook moeten tabaksfabrikanten voortaan op tabaksverpakkingen zetten dat roken ‘dodelijk’ en ‘verslavend’ is.
Lees meer bij CNBC

Verenigde Staten: Aantal rokers nog nooit zo laag geweest
Nieuw onderzoek toont aan dat het aantal rokers in de Verenigde Staten nog nooit zo laag is geweest als nu. Op dit moment rookt 14% van de Amerikaanse bevolking. Dat betekent wel dat er nog altijd 30 miljoen Amerikaanse rokers zijn.
Lees meer bij The New York Times

Thailand: Provincie begint antirookcampagne op sociale media
De Thaise provincie Uttaradit roept lokale gezondheidsexperts op mee te werken aan een anti-rookcampagne op sociale media. Veel inwoners van de provincie zijn ziek geworden door het roken van tabak. Door aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s van roken, hoopt de provincie het aantal zieken in de toekomst terug te dringen.
Lees meer bij ThaiNews

Ierland: Rokers opgeroepen om peuken op te ruimen
Een vijfde van de Ierse bevolking rookt. Maar tegelijkertijd zijn die rokers wel verantwoordelijk voor de helft van al het straatafval. Dat heeft de Ierse regering bekend gemaakt en ze roept rokers op om voortaan hun peuken op te ruimen in plaats van op straat te gooien.
Lees meer bij The Times

tags:  buitenland