line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 juni 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: American Heart Association teleurgesteld in Hollywood over roken in films/ Tegenvallend anti-rookbeleid brengt jongeren in Indonesië aan het roken / Zondebelasting op alcohol en tabak moet gezondheidscrisis Nigeria voorkomen / Olympische Spelen Beijing 2022 rookvrij / Kansen om prostaatkanker te overleven lager voor rokers.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: American Heart Association teleurgesteld in Hollywood over roken in films
Vorige maand stuurde de American Heart Association (AHA) een brief aan alle grote filmproducenten in Hollywood om hen te vragen om films waarin gerookt wordt een ‘R’-classificering te geven, wat betekend dat de films niet toegankelijk zijn voor jongeren. Er zou alleen een uitzondering voor biografische films moeten worden gemaakt of films die laten zien dat roken slecht is. Maar Hollywood hult zich in stilzwijgen over het voorstel.
Lees meer bij de American Heart Association

Uit ander Amerikaans nieuws blijkt dat de Democraten in de Senaat ervoor pleiten om beelden van roken in films te verbieden.
Lees meer bij ABC News

Indonesië: Tegenvallend anti-rookbeleid brengt jongeren aan het roken
Uit een analyse van The Jakarta Post blijkt dat de Indonesische regering niet streng genoeg is met het invoeren van anti-rookbeleid. Op dit moment sterven er jaarlijks 250.000 Indonesiërs aan de gevolgen van tabaksgebruik. Meer dan een derde van de Indonesische bevolking is bovendien onder de twintig, zij vormen een enorme economische motor, mits ze niet gaan roken.
Lees meer bij The Jakarta Post

Nigeria: Zondebelasting op alcohol en tabak moet gezondheidscrisis voorkomen
Een extra ‘zondebelasting’ op alcohol en tabak moet ervoor zorgen dat het aantal Nigerianen dat verslaafd is aan roken en drinken naar beneden gaat. Daarmee hoopt de Nigeriaanse regering een gezondheidscrisis in de toekomst te voorkomen.
Lees meer bij The Telegraph

China: Olympische Spelen 2022 rookvrij
Beijing wil dat de Olympische Winterspelen in 2022 rookvrij zullen zijn. Dat betekent dat er geen tabak op het terrein van de Spelen mag worden gerookt. Ook geldt er een rookverbod in het Olympisch dorp.
Lees meer bij China Daily

Mondiaal: Kansen om prostaatkanker te overleven lager voor rokers
Uit een nieuw onderzoek van de Medische Universiteit van Wenen blijkt dat rokers die prostaatkanker hebben (gehad) een zeer veel grotere kans hebben (40%) op het terugkeren en verder uitzaaien van tumoren. Voor het onderzoek is data van meer dan 22.000 patiënten geanalyseerd.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland